header

header

torsdag 6 juni 2019

Skuggornas tid - Agneta Arnesson Westerdahl

Skuggornas tid är den nionde boken i serien Släkten. Släkten är ett skönlitterärt serieverk om Sveriges historia. Serien berättar om en fiktiv släkts historia från vikingatid till våra dagar där kvinnliga huvudpersoner står i händelsernas centrum. Det är en författarstafett och de medverkande författarna är alla kvinnor.

Handling (förlagets text):
I Agneta Arnesson Westerdahls fristående roman Skuggornas tid möter vi den högättade Elin i år 1350. Sommaren står i full blom när hon återvänder till Lejsta gård. Hennes man och barn har som så många andra fallit offer för digerdöden, och dagarna präglas av sorg och hunger. När Elins vägar korsas av den föräldralösa flickan Unni fylls gården med nytt liv och förrådet av mat växer.

Men Unni, som är van att gå sin egen väg och bär på svåra minnen, har svårt att anpassa sig till ett liv nära riktes tron. Nära ett decennium senare drar den andra pestvågen in över landet år 1359. Nya offer skördas och Unni som befinner sig i kloster får hjälp att ta sig över till Gotland dit Elin flyttat. Här är de båda sedan bosatta när Valdemar Attedag år 1361 invaderar ön.

Unni upplever slaget utanför Visby ringmur på nära håll, och hon kommer i kontakt med Valdemar, som visar sig vara en komplex natur. Skuggornas tid är en stark berättelse om kärlek, vänskap och tillit, men också om svek, skuld och skam.

Mitt omdöme:
Jag vågar påstå att det här är en av de bästa böckerna i serien. Författaren driver på handlingen och låter lagom mycket saker hända de olika karaktärerna. Genom att utsätta karaktärerna för diverse saker så får vi mer och mer kännedom om dem och får följa hur de utvecklas som personer. Elin som lever i ett mörker efter att ha förlorat sina två barn och sin man tar den föräldralösa Unni till sig trots att hon är ganska besvärlig och näsvis. De två gårdskarlarna Holger och Bengt utmanas också av flickan som inte låter någon sätta sig på henne och tycker att hon är bäst av alla på att fiska och jaga. Fokus är på karaktäernas inre och inte på deras utseende.

Arnesson Westerdahl ger också en trovärdig beskrivning av Sverige under Pestens tid samt av de maktspel som präglade den tiden. Som läsare får vi följa makten på nära håll utan att befinna oss mitt i dess kärna.

Jag lyssnade på boken som ljudbok och vill säga någonting om uppläsningen, den drog tyvärr ner bokens betyg. Jag vet inte om inläsaren Louise Raeder, trodde att hon läste en barnbok för hon gör till sin röst så att det ibland blir outhärdligt. Flera gånger under lyssningen kommer jag på mig själv med att ha stört mig så mycket på rösten att jag inte lyssnat på boken och måste spola tillbaka.

Gillar du historia och är intresserad av 1300-talet rekommenderar jag verkligen den här boken men LÄS den, lyssna inte!

Boken ges ut av Historiska Media och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Boktanken, Västmanländskans bokblogg och Villa Freja.Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...