header

header

söndag 30 juni 2019

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.

Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.

Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten inser hon att det är något som inte riktigt stämmer. Varför har Charlotte aldrig fått träffa sin moster, och vad är det för mörk hemlighet som döljer sig i huset?

Mitt omdöme:
You had me att bokhandel och London liksom... Den här boken har allt som en feelgood ska innehålla; intressanta livsöde, mysiga miljöer, lagom galna karaktärer, romantik, en katt och ett mysterium som måste lösas. Jag lyssnar och tänker att "jag vill också ärva ett hus med en bokhandel som måste räddas".

Det finns vissa likheter mellan Bokhandeln på Riverside  och Ewa Klingbergs bokserie om begravningsbyrån Tranan som jag skrivit ett par inlägg om. En ung kvinna kommer till en nedgången verksamhet med planen att reda upp i den ekonomiska röra som finns för att sedan sälja hus och verksamhet. Men det gör inte så mycket. Det stör i alla fall inte min läsning.

Det är en mysig bok i en miljö som älskas av alla boknördar. Charlotte och hennes personal brottas med konkurrensen från kedjor och näthandel. Och hur mysig bokhandeln på riverside Drive än är så är den också rätt nergången och rörig, och kunderna får kanske inte alltid det trevligaste bemötandet. Charlotte som drivit en framgångsrikt företag inom skönhetsbranschen blir förfärad över hur illa skött ekonomin är och hur lite man marknadsför butiken. Hon genomför förändringar som inte altid blir så positivt mottagna av medarbetarna.

Jag tycker mycket om Charlotte som brottas med saknaden efter sin man, relationen till modern och med att anpassa sig till sin nya livssituation. För mig är det lätt att identifiera mig med henne och jag lever mig in i berättelsen. När jag väl hade slagit på Play så var det svårt att trycka på Stop.

Jag gav den här boken i julklapp till en vän som älskade den lika mycket som jag gjorde. Om du gillar feelgood, trevliga och mysiga miljöer och en berättelse med bra driv framåt så är det här boken för dig.

Jag ser framemot Skybäcks kommande bok Bokcirkeln vid världens ände som ges ut i augusti.

Boken ges ut av Louise Bäckelin Förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Västmandländskans bokblogg, Läsvärd eller inte? och Bokparet.1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

tyckte om boken; London, bokhandel....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...