header

header

lördag 22 juni 2019

Sista testamentet - James Frey

Den här boken ingick i Projekt hyllvärmare. Den har stått många år oläst i bokhyllan, inköpt på en bokrea någongång i tiden... Det är den första boken jag läser av den omdiskuterade författaren James Frey.

Handling (förlagets text):
Om han förändrade ditt liv, skulle du då börja tro?

Ryktet går att Messias är återuppstånden. Att han lever på New Yorks gator där han helar människor och utför mirakel. Ben Zion Avrohom är den anonyme mannen med den trasige bakgrunden som mirakulöst överlever en fruktansvärd olycka. Och när han vaknar upp ur sin svåra koma verkar han besitta samma överjordiska krafter som Nya Testamentet tillskriver Kristus.

Vem är Ben Zion? Är Messias återkommen? Ben själv svarar på frågan med orden om du säger så. Men kan verkligen en man som till det yttre närmast liknar en knarkare och som promiskuöst ligger med både män och kvinnor vara vår frälsare?

Sista testamentet berättar historien om människorna som möter Ben Zion, om hur han förändrar deras liv. Om hur hans budskap om kärlek och sex, vägran att erkänna myndigheter och hans fördömande av religionen blir ett hot mot den etablerade ordningen, vilket oundvikligt leder till det tragiska slutet.

Mitt omdöme:
Jag hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig när jag öppnade den här boken. Jag gickv erkligen in i den med öppet sinne. Ungefär första tre sidorna så störde jag mig lite på språket men det gick över och jag var fast. Jag läste den här boken på ett par dagar. Sögs in i berättelsen och i Ben Zions värld.

Varje kapitel har sin egen berättarröst och det är aldrig Ben Zion som berättar. Ett par karaktärer återkommer men för det mesta så får vi bara möta en person en gång, sedan återse hen genom någon annans ögon. Ibland flyktigt, andra gånger lite mer djupgående.

Det är en fin och annorlunda bok. Jag tror att det hjälpte mig i läsningen att jag har bra koll på Nya Testamentet och till viss del även det Gamla Testamentet. För någon som är helt ny för Bibeln och inte kan historien om Jesus liv och död så kan man missa en del referenspunkter.

Boken ges ut av Gilla Böcker och kan köpas på Adlibris och Bokus.













.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...