header

header

onsdag 12 juni 2019

Vikingablot - Catharina Ingelman- Sundberg

Så var det dags för en historisk roman igen. Den här utspelar sig, som titeln avslöjar, på Vikingatiden.  Det är den första boken i en trilogi. Jag har för länge sedan läst någon bok i serien men kan inte minnas vilken. Det jag kommer ihåg är att jag tyckte mycket om den och när jag såg att hela trilogin finns i den streamingtjänst som jag använder för ljudböcker så har jag nu lysnnat på alla tre.

Handling (förlagets text):
Erik Bärnstenshandlare är på väg hem till Birka efter en handelsfärd. Han lovade sin färstekvinna, Jorunn, att vara tillbaka inom ett år. Nu har det gått tre år.
Passagerare på Eriks skepp är Ansgar, munken från Corbie som är sänd till Birka för att kristna svearna. Efter en dramatsik resa där skeppet sänks av sjörövare når det utmattade följet Birka. De möts av musik; Erik kommer till hemstaden samma dag som Jorunn står brud med hans bror. Erik hävdar att Jorunn fortfarande är hans kvinna ooch försöker ta brudgummens plats, och hatet mellan bröderna växer. Erik inser att han inte kan få Jorunn, och han måste glömma henne för att inte bli förklarad fredlös. Förtvivlad försöker han skapa sig en tillvaro som handelsman men slits mellan Jorunn och den fördrivna Estrid. Ansgar offrar allt för att följa kejsarens plan att kristna Birka, men kungen och hans anhängare är motståndare till den nya läran och gör allt fr att hindra Ansgars mission. Dessutom döljer munken en mörk hemlighet. En hemlighet som rör Estrid...

Mitt omdöme:
En välskriven, lätttillgänglig historielektion så skulle man kunna beskriva den här boken. Man skulle också kunna beskriva den som en kärleksroman som utspelar sig på vikingatiden.

Jag tycker om Catharina Ingelman- Sundberg språk och det märks att hon är påläst om tidsåldern hon skriver om. Det är inte en roman att höja till skyarna men absolut läsvärd om du tycker om att läsa berättelser som utspelar sig i historisk tid.

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus.
Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...