header

header

lördag 19 januari 2013

Beautiful Creatures - Kami Garcia och Margaret Stohl

Ethan Wate bor i det lilla sydstatssanhället Gatlin och går andra året på Stonewall Jackson High. Det är ett konservativt samhälle där alla känner alla och saker och ting görs på ett visst sätt, man accepterar inte det eller den som är annorlunda. Ethans pappa brukade - innan han blev deprimerad och stängde in sig i sitt arbetsrum - säga att det bara finns två sorts människor i Gatlin: "De som är fårskallar och de som är fast. De som måste stanna eller är för dumma för att dra." Familjen Wate har så länge någon kan minnas bott i Gatlin, hans mamma var inflyttad och därför aldrig riktigt accepterad. Nu är Ethans mamma död och hans pappa har isolerat sig. De enda som egentligen bryr sig om hur det är med honom är den vidskepliga och stränga hushållerskan Amma och hans bästa kompis Link.

I Gatlin finns den gamle herrgården Ravenwood där stadens enstöring Macon Melchizedek Ravenwood bor. Ingen har sett honom utanför huset på flera decennier och ryktena går om att det spökar i den fallfärdiga herrgården. En dag kommer en ny elev till Stonewall Jackson High och förändrar allt för Ethan. Lena Duchannes är Macon Ravenwoods systerdotter och därmed automatiskt utstött, ingen vill ha någonting med henne att göra. Ingen förutom Ethan som blir hals över huvud förälskad i Lena. Lena öppnar en okänd värld av magi och besvärjelse för Ethan.

Jag fullkomligt älskade den här boken! Jag älskar karaktärerna, miljön och storyn - blir inte den här boken en succé så ska jag äta upp min hatt (har säkert någon nånstans som jag kan trolla fram...inte för att det lär behövas). Det är spännande, mystiskt, romantiskt, farligt och roligt. Det här är den första boken av fyra och jga vet ärligt talat inte om jag orkar vänta på översättningen av nästa, vi får se!

Författarna Garcia och Stohl lyckas med konststycket att beskriva en stark och omöjlig kärlekshistoria utan att göra den klyschig och banal. Ethan och Lena dras till varandra genom drömmar och sammanträffanden (?). När de möts väcker de gamla historier till liv; gamla farliga historier. Det är en välskriven bok med ett drivet och målande språk. Dialogen är trovärdig och blir extra spännande då den förs såväl verbalt som telepatiskt.

Måste också erkänna att jag är svag för böcker och filmer som utspelar sig i södra USA. Mixen av slavättlingarnas voodo och de högervridna konservativa föreställningarna är en spännande miljö för nästan vilken berättelse som helst. (Älskade till exempel John Berendts thriller Midnight in the Garden of Good and Evil, som för övrigt har filmatiserats av Clint Eastwood - har ni inte läst så gör det). Att låta en bok fylld av egoistiska tonåringar, grupptryck, häxor, magi, förvirrade författare och mystiska bibliotikarier utspela sig i en sådan miljö kan inte bli annat än rätt.

Hur mycket jag än gillar genren övernaturliga böcker så svämmas vi över av sådan litteratur. Jag tycker att Beautiful Creatures sticker ut i mängden av flera anledningar. Huvudpersonen är en ung kille och det hör inte direkt till vanligheten att vi får killens perspektiv i en passionerad omöjlig kärlekshistoria. Lena och hennes familj är varken vampyrer eller varulvar utan besvärjare med olika förmågor. Och även om historien bygger på vissa traditionella teman som kärlek, utanförskap, övergångsrit från barn till vuxen osv, osv så finns det intressanta och oväntade vändningar. Passa på att läs den innan ni ser filmen som går upp på biograferna den 13 februari!

Boken ges ut av Semic och kan köpas på Adlibris och Bokus


4 kommentarer:

Maria sa...

Jag började läsa denna på engelska idag och jag har inte riktigt kunnat lägga den ifrån mig ännu. Har bara kommit ca 100 sidor men än så länge tycker jag att den är fantastisk!

Nilmas Bokhylla sa...

Oj, trodde inte man fick recensera den än :) Eller du kanske inte fick den som recex?

...med näsan i en bok... sa...

Den är extremt svår att lägga ifrån sig:)

...med näsan i en bok... sa...

Får och får:) Den har ju funnits på orginalspråket i två år...men här läst den på svenska

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...