Fortsätt till huvudinnehåll

En hjärformad ask - Joe Hill

Jude Coyne är en gammal (dock inte avdankad) rockstjärna som har ett intresse för det ockulta. Han bor tillsammans med sin betydligt yngre flickvän Georgia och har det rätt bra. Egentligen är han en rätt vanlig 50-åring som vill leva ett lugnt och stillsamt liv på sin gård på landet, men för att behålla sin image och därigenom sälja så många skivor som möjligt så håller han sig uppdaterad på det övernaturliga området. Han gillar att samla på ockulta föremål. En dag kommer hans assistent Danny och berättar att han fått tipset om en vålnad som är till salu på en auktionssajt på nätet. Jude blir såklart intresserad och lägger ett bud vålnaden. Vålnaden kommer levererad i en hjärtformad ask och i formen av den avlidne mannens kostym. Det visar sig att vålnaden verkligen finns och att den inte är särskilt vänligt sinnad. Den har inte tänkt ge sig förrän Jude och alla runt om honom är döda...

Jag lyssnade på En hjärtformad ask som ljudbok med Pontus Gårdinger som uppläsare. Han gjorde helt ok ifrån sig som uppläsare, har en rätt trevlig röst, men blev lite tråkig i längden. Jag önskar på sätt och vis att jag hade läst den i vanligt format, tror jag hade fått mer ut av den då...

Med det sagt så tycker jag ändå att den var riktigt, riktigt bra - särskilt första halvan av boken, när de fortfarande är kvar i huset. Vissa bitar är så himla läskiga att jag ryser bara jag tänker på det. Vålnaden är fortfarande inte gripbar, han är så att säga lite suddig i kanterna och därför otroligt läskig. Boken ändrar karaktär någonstans i mitten, då när man får veta mer om bakgrunden och då vålnaden blir alltmer aktiv. Den blir mindre skräckbok och mer actionbok, vilket inte är negativt.

Det enda som jag inte tyckte så mycket om med boken var slutet. Det var alltför förklarande och Hill ansträngde sig för att knyta ihop alla trådar. Historien hade mått bra av några lösa trådar tycker jag, då hade jag som läsare fått fantisera mer, sådant gillar jag.

Detta var min första bok av Joe Hill och jag kommer garanterat att läsa fler! Han har ett avslappnat och jordnära sätt att skriva som gör att han lätt väcker primitiva känslor som skräck. Hill vet också vad man blir rädd av, hur man skrämmer folk...sånt gillar jag!

Det är ju inte utan att man blir nyfiken på hur det ser ut vid familjemiddagarna då Hills pappa tillika mästaren av skräck, Stephen King, och han sitter och palavrar. Jag hade gärna varit en fluga på väggen där... Tycker också att det är spännande att Joe Hill tagit just den pseudonym som han gjort, nämligen samma som Gävlepojken, amerikautvandraren och aktivisten Joel Emmanuel Hägglund.

Gillar du skräck och spänning så är detta en bok för dig!

Den ges ut av Norstedts men är för tillfället slut, kan hittas på bibliotek och kanske på någon välsorterad loppis:)

Kommentarer

Monika sa…
Jag läste också precis den här och tyckte nog tvärtom om vissa saker. Början upplevde jag som lite seg, där de bara sprang runt i huset. Så kan det också vara :)
Monika - ha,ha ja så kan det va...
Jag älskade den här boken och hade samma uppfattning som dig om den där ogripbara skräcken. Joe Hill har fått ta del av de rätta generna där!

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag.

Handling (förlagets text):
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.
Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Mitt omdöme:
Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus.

Andreas Ek är polis och det märks …

Familjen i huset bredvid - Sally Hepworth

Blev nyfiken på den här boken eftersom den jämfördes med Lianne Moriartys böcker. Australien, förort, hemligheter - det lät som en bladvändare i mina öron. Dessutom brukar Printz Publishing ge ut bra böcker.

Handling (förlagets text):
Den lilla gatan Pleasant Court lever upp till sitt namn. Alla känner sina grannar, och barnen leker med varandra ute. Men Isabelle Heatherington passar inte in i bilden av familjeparadiset. Som den enda ensamstående och barnlösa kvinnan fångar hon snart uppmärksamheten hos tre mammor, som bestämmer sig för att lära känna nykomplingen.

Men Ange, Fran och essie har ocskå sina hemligheter att bevaka. Som anledningen till att Ange måste kontrollera varje aspekt av sitt liv. Eller varför Fran inte låter sin snälla, stillsamma make gå nära deras bebis. Eller varför Essie för tre år sedan tog med sin dotter till lekparken och återvände hem utan henne.

När deras besatthet av den nya grannen växer börjar hemlighetera sippra ut, och de kommer snart upptäcka att nä…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…