header

header

måndag 28 januari 2013

En hjärformad ask - Joe Hill

Jude Coyne är en gammal (dock inte avdankad) rockstjärna som har ett intresse för det ockulta. Han bor tillsammans med sin betydligt yngre flickvän Georgia och har det rätt bra. Egentligen är han en rätt vanlig 50-åring som vill leva ett lugnt och stillsamt liv på sin gård på landet, men för att behålla sin image och därigenom sälja så många skivor som möjligt så håller han sig uppdaterad på det övernaturliga området. Han gillar att samla på ockulta föremål. En dag kommer hans assistent Danny och berättar att han fått tipset om en vålnad som är till salu på en auktionssajt på nätet. Jude blir såklart intresserad och lägger ett bud vålnaden. Vålnaden kommer levererad i en hjärtformad ask och i formen av den avlidne mannens kostym. Det visar sig att vålnaden verkligen finns och att den inte är särskilt vänligt sinnad. Den har inte tänkt ge sig förrän Jude och alla runt om honom är döda...

Jag lyssnade på En hjärtformad ask som ljudbok med Pontus Gårdinger som uppläsare. Han gjorde helt ok ifrån sig som uppläsare, har en rätt trevlig röst, men blev lite tråkig i längden. Jag önskar på sätt och vis att jag hade läst den i vanligt format, tror jag hade fått mer ut av den då...

Med det sagt så tycker jag ändå att den var riktigt, riktigt bra - särskilt första halvan av boken, när de fortfarande är kvar i huset. Vissa bitar är så himla läskiga att jag ryser bara jag tänker på det. Vålnaden är fortfarande inte gripbar, han är så att säga lite suddig i kanterna och därför otroligt läskig. Boken ändrar karaktär någonstans i mitten, då när man får veta mer om bakgrunden och då vålnaden blir alltmer aktiv. Den blir mindre skräckbok och mer actionbok, vilket inte är negativt.

Det enda som jag inte tyckte så mycket om med boken var slutet. Det var alltför förklarande och Hill ansträngde sig för att knyta ihop alla trådar. Historien hade mått bra av några lösa trådar tycker jag, då hade jag som läsare fått fantisera mer, sådant gillar jag.

Detta var min första bok av Joe Hill och jag kommer garanterat att läsa fler! Han har ett avslappnat och jordnära sätt att skriva som gör att han lätt väcker primitiva känslor som skräck. Hill vet också vad man blir rädd av, hur man skrämmer folk...sånt gillar jag!

Det är ju inte utan att man blir nyfiken på hur det ser ut vid familjemiddagarna då Hills pappa tillika mästaren av skräck, Stephen King, och han sitter och palavrar. Jag hade gärna varit en fluga på väggen där... Tycker också att det är spännande att Joe Hill tagit just den pseudonym som han gjort, nämligen samma som Gävlepojken, amerikautvandraren och aktivisten Joel Emmanuel Hägglund.

Gillar du skräck och spänning så är detta en bok för dig!

Den ges ut av Norstedts men är för tillfället slut, kan hittas på bibliotek och kanske på någon välsorterad loppis:)

3 kommentarer:

Monika sa...

Jag läste också precis den här och tyckte nog tvärtom om vissa saker. Början upplevde jag som lite seg, där de bara sprang runt i huset. Så kan det också vara :)

...med näsan i en bok... sa...

Monika - ha,ha ja så kan det va...

Det mörka tornet sa...

Jag älskade den här boken och hade samma uppfattning som dig om den där ogripbara skräcken. Joe Hill har fått ta del av de rätta generna där!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...