Fortsätt till huvudinnehåll

Norrlands svårmod:roman om ett försvinnande - Therèse Söderlind

För sexton år sedan försvann Annas storebror Charlie efter ett upprört gräl med fadern. Anna var då 7 år gammal. Som läsare får vi träffa henne vid 7, 13 och 23 års ålder och det är som att träffa tre olika personer men sakta så läggs pusslet ihop. När hon är tretton år så bor hon hos sin moster och hennes man. Mycket har hänt;brorsan Mattias är också försvunnen och föräldrarna döda. Anna går på samtal hos en ungdomsledare i kyrkan och blir kär.

Jag vill inte säga så mycket mer om handlingen i boken med risk för att förstöra läsningen och så kan vi ju inte ha det!

Att det här är en debutroman är svårt att tro! Trots att titeln är aningen trist så säger den en hel del om stämningen i boken. Den är tät och tung. Ett mysterium är på väg att nystas upp och under läsningen så vet jag inte om jag verkligen vill veta sanningen. Jag gillar sätttet som Therèse Söderlind bygger upp berättelsen på, genom att hoppa mellan huvudpersonens olika åldrar och bit för bit ge läsaren ledtrådar.

Språket är poetiskt utan att vara svårt, det flyter på när man läser. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken under läsningen och funderade mycket på karaktärerna när jag inte hade näsan i boken. På omslaget så jämförs hon med Joyce Carol Oates av Sydsvenskan och det ligger absolut något i det.

Jag har egentligen bara en sak att säga Läs Den!

Boken ges ut av Bonnier Pocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Malin the writer, Lottens bokblogg och Bokföring enligt Monika

Kommentarer

Monika sa…
Visst var den bra och väldigt speciell :)
Ja, jag gillade den verkligen. Ser framemot att läsa Bålberget som sägs vara ännu bättre...
Linnea sa…
Oates är en av mina favoritförfattare, så jag är verkligen nyfyiken på Söderlind. Jag ska börja med Vägen mot Bålberget, för den har jag hemma..

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg