header

header

tisdag 20 augusti 2013

Norrlands svårmod:roman om ett försvinnande - Therèse Söderlind

För sexton år sedan försvann Annas storebror Charlie efter ett upprört gräl med fadern. Anna var då 7 år gammal. Som läsare får vi träffa henne vid 7, 13 och 23 års ålder och det är som att träffa tre olika personer men sakta så läggs pusslet ihop. När hon är tretton år så bor hon hos sin moster och hennes man. Mycket har hänt;brorsan Mattias är också försvunnen och föräldrarna döda. Anna går på samtal hos en ungdomsledare i kyrkan och blir kär.

Jag vill inte säga så mycket mer om handlingen i boken med risk för att förstöra läsningen och så kan vi ju inte ha det!

Att det här är en debutroman är svårt att tro! Trots att titeln är aningen trist så säger den en hel del om stämningen i boken. Den är tät och tung. Ett mysterium är på väg att nystas upp och under läsningen så vet jag inte om jag verkligen vill veta sanningen. Jag gillar sätttet som Therèse Söderlind bygger upp berättelsen på, genom att hoppa mellan huvudpersonens olika åldrar och bit för bit ge läsaren ledtrådar.

Språket är poetiskt utan att vara svårt, det flyter på när man läser. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken under läsningen och funderade mycket på karaktärerna när jag inte hade näsan i boken. På omslaget så jämförs hon med Joyce Carol Oates av Sydsvenskan och det ligger absolut något i det.

Jag har egentligen bara en sak att säga Läs Den!

Boken ges ut av Bonnier Pocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Malin the writer, Lottens bokblogg och Bokföring enligt Monika

3 kommentarer:

Monika sa...

Visst var den bra och väldigt speciell :)

...med näsan i en bok... sa...

Ja, jag gillade den verkligen. Ser framemot att läsa Bålberget som sägs vara ännu bättre...

Linnea sa...

Oates är en av mina favoritförfattare, så jag är verkligen nyfyiken på Söderlind. Jag ska börja med Vägen mot Bålberget, för den har jag hemma..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...