Fortsätt till huvudinnehåll

Mannen som föll i glömska - Mia Ajvide

En dag när Jack kommer hem från jobbet så skriker hans fru Aino till när hon ser honom, under ett par sekunder är det som att hon inte vet vem han är. Det skrämmer dem båda två. När hon sedan under natten vaknar skrikandes och bara stirrar på sin man så fortsätter obehaget att växa i Jack. Det hela bortförklaras med att hon inte var helt vaken. En dag är det osannolika ett faktum. Aino minns inte längre sin man och han mer eller mindre körs ut ur sitt hus. När han sedan upptäcker att inte heller hans kollegor på slottet Myntholm vet vem han är så inser han att problemet inte ligger hos andra. Det ligger hos honom själv - han har blivit bortglömd. Det räcker med att andra vänder sig om en kort sekund så är det som att han försvinner ur deras medvetande. Under sina efterforskningar för att ta reda på vad han råkat ut för stöter han på andra som är som honom. Ett antal "bortglömda" lever i ett kollektiv i Stockholm.

Allra bäst så tyckte jag om början i den här boken. På ett krypande obehagligt sätt beskriver Ajvide hur Jack sakta försvinner ur Ainos medvetande och förvirringen det skapar hos dem båda. En kväll sitter de framför brasan tillsammans och Aino klamrar sig fast vid honom, vill inte sova, vill fortsätta prata. Att sedan vara den som är kvar med alla minnen och upptäcka att man nu befinner sig i en roll som betraktare av sina tidigare nära och lära är ångestladdat. Jack flyr till ett lusthus som ligger i anslutning till slottet han tidigare jobbade som guide på och engagerar sig i forskning för att dels hållas sig vid sina sinnens fulla bruk och dels för att försöka hitta en lösning på den gåta han nu är mitt i.

När han en dag beger sig till sin mamma och upptäcker att inte ens hon vet vem han är så är det nära att allt rämnar. Så upptäcker han att mammans granne vet vem han är. Grannen blir hans livlina, det visar sig att också han bär på hemligheter som i allra högsta grad även berör Jack.

Sedan har vi det sektliknande sällskapet av bortglömda som leds av en alldeles vanlig ihågkommen person som är en av få som minns även "bortglömda". Hon styr och ställer tillsammans med kollektivets styrelse. de har hårda regler och följer man inte dem så riskerar man att bli utesluten - för alltid eller under en tidsbestämd period. Det är den här delen som blir problematisk för mig. Jag tycker det blir för rörigt och att för mycket fokus läggs på kollektivets hierarki, historia och drivkrafter.

Styrkan i boken är definitivt beskrivningen av vad som händer i en männniska när hon tas helt ur sitt sammanhang, tappar fotfästet, försvinner för omvärlden. Hur återskapar man sig själv, sitt liv? Sådana funderingar. Jag gillar också den historiska biten, Jacks forskning av slottet Myntholms mörka förflutna. Hade Ajvide hållt sig mer till det som för mig är kärnan i berättelsen och inte svävat ut för mycket i kollektivets sidospår så hade boken haft större bäring för mig. Nu förlorade boken tyvärr till och från greppet om mig.

Boken ges ut av Albert Bonnier förlag (inbunden) och Månpocket. Den kan köpas på Adlibris och Bokus

Kommentarer

Monika sa…
Jag köpte denna i somras, när den blir läst vet jag inte, men den låter bra :)
Dens tod i min hylla i två år innan jag läste den...det blir så där när man har en tendens att köpa på sig många böcker!
Anonym sa…
Har inte läst den ....
Ha en fin dag!
Tack det samma Fru Eriksson!
Det här är en favoritbok för mig! Håller med om att det var bokens början som var det bästa. Ångesten det väckte i mig att bli bortglömd så där bara!

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t