header

header

lördag 16 november 2013

Domslut - Ulla Bolinder

Domslut handlar om Kerstin 45 år gammal som försvinner plötsligt. En kväll ropar hon hej då åt sin tonårsson och beger sig ut på en cykeltur. Ingenting ovanligt med det, det är något hon gör varje kväll. Men Kerstin kommer aldrig tillbaka från den här cykelturen. Hon är spårlöst försvunnen. Som läsare får vi följa utredningen kring Kerstins försvinnande genom att läsa förhörsprotokoll, intervjuer, journaler, brev och tidningsurklipp. Genom alla dessa dokument så framträder tillslut en bild av Kerstin, hennes liv och framförallt timmarna innan hon försvann.

Det här är en annorlunda kriminalroman. Berättelsen förs framåt och berättas av de olika dokumenten. Ett väldigt intressant berättargrepp som flirtar med läsarens egen detektivhjärna. Det presenteras inte lösningar, utan ledtrådar och vi får följa polisarbetet innifrån. Det som saknas är såklart resonemangen som förs. Det vi får är materialet som är grunden till resonemang, spekulationer och funderingar. Så skönt med en bok som utgår ifrån att läsaren faktiskt är en intelligent varelse och inte känner sig tvungen att förklara allting, som lämnar utrymme för läsarens fantasier.

Man skulle kunna tro att det blir torrt och tråkigt att få en historia berättad för sig genom förhör och intervjuer, men så blir inte fallet här. De olika karaktärerna i boken kommer till liv genom sitt språk, genom sina attityder och bakgrundsbeskrivningar. Återigen lämnas det till läsaren att skapa sig sin bild av de olika personerna. Författaren förhåller sig neutral, lägger bara fram material.

På baksidan av boken står det att Domslut är en dokumentär kriminalroman och alltså bygger på ett autentiskt fall men har fiktiva inslag. Det blir lite av en sport att under läsningen försöka lista ut vad som hör till det som verkligen har hänt och vad som är fiktiva inslag. När jag har läst ut boken så har jag tusen frågor. Skulle gärna sätta mig ner och ta en fika med författaren och diskutera boken!

Jag gillade verkligen den här boken och kommer alldeles säkert att läsa mer av Ulla Bolinder. Det här är den första bok jag läst av henne, men hon har skrivit många innan den här och tror minsann att hon kommit ut med en bok efter denna också. Jag undrar varför jag inte hört talas om henne tidigare! Domslut blev dessutom vald till en av fem bästa kriminalromaner 2011. Och det tycker jag att den är värd.

Boken ges ut av Ord Text Mening och kan köpas på Bokus och Adlibris

Andra som bloggat om boken är Deckarhuset  och Nisse Scherman

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...