header

header

måndag 18 november 2013

En fager mö - Joyce Carol Oates

Det var länge sedan jag senast öppnade pärmarna till en bok av JCO - en av mina absoluta favoritförfattare. Jag älskar hennes vindlande språk och hennes träffsäkra berättelser. I En fager mö möter vi sextonåriga Katya. Hon sommarjobbar som barnflicka hos en rik familj i sommarstaden Bayhead Harbor. I vanliga fall så bor hon i New Jersey och har en rätt strulig familj. En dag när hon är ute med de två barnen som hon sköter träffar hon på en äldre man som presenterar sig som Marcus Kidder. Det visar sig att han är en grundpelare i samhället, rik på gamla pengar, konstnär och författare. En slags vänskap uppstår mellan Katya och Kidder, men den balanserar hela tiden på en gräns. Hon är sexton, han är 68 - och vad vill han egentligen ha ut av deras vänskap?

Oates är fenomenal! Skildringen av den sköra relationen mellan å ena sidan Katya - ung, av arbetarklass, osäker men samtidigt stark - och Marcus Kidder - gammal, priviligierad, en konstnärssjäl som är van att få sin vilja igenom. Det uppstår ett slags beroende mellan de två, de dras till varandra men frågan är om de egentligen tycker om varandra. Hon är också fenomenal med att skapa en överhängande stämning i en bok. Trots att den här berättelsen utepelar sig i en vacker och idyllisk liten kuststad och vädret oftast är vackert så känns det som att mörka moln hela tiden hotar, man bara väntar på den fruktansvärda stormen.

Jag gillar också att Oates kan överraska. I de sista 50 sidorna så skruvar hon upp tempot i boken och låter den ta en vändning som åtminstone inte jag hade väntat mig. Jag läser slutet med andan i halsen och en oroskänsla i boken. Jag tycker så mycket om Katya, vill inte att hon ska ställa till det för sig, vill att det ska gå bra för henne. Och de sista sidorna av boken tar fullkomligt andan ur mig...

Boken ges ut av Bonnier Pocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är och dagarna går, Mettes pocketblogg, Beroende av böcker och Annika Koldenius

2 kommentarer:

Det mörka tornet sa...

Jag som just upptäckt denna underbara författare vill bara ha mer! Denna verkar också spännande!!

...med näsan i en bok... sa...

Det finns som sagt mycket att läsa av henne:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...