header

header

torsdag 12 juni 2014

Historikern - Elizabeth Kostova

En 17 år gammal tjej, bokens jag, hittar en kväll en märklig bok i sin pappas bibliotek. Boken är helt blank förutom ett träsnitt föreställande en drake och ordet Drakulya skrivet under. Ett gammalt brev ligger också instucket i boken. Hon vågar tillslut fråga sin pappa om boken och får sakta men säkert veta hans hemlighet, att han som ung forskare kom en fruktansvärd historisk sanning på spåret - nämligen att Dracula inte är en sagofigur utan högst verklig. Vi får följa jakten på Dracula i tre tidsåldrar: 30-talet, 50-talet och 70-talet. Berättelsen slingrar sig från USA till Amsterdam, genom Östeuropa och till Oxford.

Den här boken innehåller allt som jag gillar: universitet, gamla böcker, mystik, vampyrer, folksagor och lite kärlek, ond bråd död och sånt. Och början av boken lovar mycket gott. Kostova följer den gotiska berättartraditionen väl och det finns en ständigt närvarande obehagskänsla. Sedan blir det för många detaljerade sidorspår, logiska luckor och alldeles, alldeles för långdraget.

Har också svårt med Kostovas karaktärer, den enda som känns helt trovärdig är Pauls (fadern) handledare på universitetet - Rossi. Och det är just hans jakt efter Dracula, den som sker på 30-talet, som är mest spännande. Flickan i boken känns mer som 13 år än som 17 år, så väldigt omogen och...tråkig. Paul är också en riktig tråkmåns och jag har svårt att förstå varför författaren väljer att porträttera dem på det sättet när de faktiskt är med om rätt fantastiska saker som borde göra dem mer komplexa och intressanta.

Jag kämpade med den här boken i ungefär en månad och enda anledningen till att jag läset ut den var att jag faktiskt tyckte om den under de första (ca) 150 sidorna. Jag behöll hoppet in i det sista men tyvärr måste jag säga att slutet av boken var ett verkligt antiklimax.

Vet att det är många som gillar den här boken men jag är inte en av dem...

Historikern ges ut av Månpocket. Den tycks inte längre gå att köpa hos bokhandlarna men hittas alldeles säkert på antikvariat och på biblioteket!

Andra som bloggat om boken är Ciccis bokblogg, Dagens bok, Ett hem utan böcker och Beas bokhylla

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...