Fortsätt till huvudinnehåll

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar - Katarina Bivald

Jag hade hört mycket positivt om den här boken innan jag läste den, men hade faktiskt inte fattat att den är skriven av en svenska. Hade bara uppmärksammat att den utspelar sig på den amerikanska landsbygden, inte att huvudpersonen var från Sverige. Vet inte om det egentligen betyder något förutom att jag tycker det är roligt med konceptet "Sverige" möter landsbygden i USA.

Jag var i starkt behov av att läsa en bra feelgood roman när jag valde att läsa den här och ska säga att den inte gjorde mig besviken. Visst är den fånig och så där naivt romantisk över livet men den var precis vad jag behövde. När jag stängde igen boken så satt jag med ett fånigt flin över läpparna och en bra känsla i kroppen.

Ska kanske säga lite kort om handlingen: Sara är en grå, intetsägande tjej som jobbar i bokhandel. Hon brevväxlar, byter böcker och lässtips med 65-åriga Amy från Broken Wheel i Iowa. När bokhandeln går i konkurs erbjuder Amy henne att komma och älsa på i ett par månader och Sara nappar på erbjudandet. Problemet är bara att när Sara väl kommer fram till den lilla hålan så visar det sig att Amy har dött. Hon står där ensam med sin resväska och vet inte var hon ska ta vägen. Folk i byn övertalar henne att stanna och bo i Amys hus. De tar hand om henne, låter henne inte betala för något och är obarmhärtigt vänliga (och lite knasiga). För att betala igen så bestämmer sig Sara för att starta upp en bokhandel med Amys böcker som grundsortiment. Sara har en stor inverkan på den lilla sovande byn som lever upp i hennes närvaro och även Broken Wheel och dess invånare har stor inverkan på Sara.

Likt Linda Skugges bok 40 - Constant Reader så är det här en kärleksberättelse till böcker och läsning. Fast på ett helt annat sätt, ska tilläggas... En annan likhet mellan de två böckerna är att båda är riktiga bladvändare och jag släppte knappt Bivlads bok innan jag läst ut den.

Vill du läsa en bok som får dig att må bra, fundera lite över livet, som ger dig lästips och dessutom gör dig mer eller mindre okontaktbar för omgivningen ska du absolut läsa Läsarna i Broken Wheel rekommenderar.

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är och dagarna går, en bok om dagen, hyllan och Bloggbohemen

Kommentarer

Monika sa…
Den här köpte jag nu på Adlibris pocketrea. Jag har hört så mycket bra om den :)
Linnea sa…
För mig var den bara fånig och naiv.. ;) Men jag verkar vara ganska ensam om den åsikten.. :)
Linnea-du kanske inte var på rätt humör för boken:)
Monika-hoppas du också gillar den!

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Julklappsboken: Selma Lagerlöf berättar ett barndomsminne - Selma Lagerlöf

I oktober så läste vi Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf i bokcirkeln. När vi pratade om boken så började vi fundera på om det fanns någon inspelning av hennes röst någonstans, vi ville så gärna höra hur hon lät. Vi sökte och hittade en inspelning av julnovellen Julklappsboken och lyssnade på den tillsammans på träffen nu i november. För det första - så himla mysigt att lyssna i grupp samtidigt som man fikar gott. Det rekommenderas starkt! I novellen så berättar Selma ett minne från julafton när hon var tio år. Jag blev inte besviken på hennes röst och berättarkonsten har hon även muntligt, inte bara skriftligt. Jag riktigt kände att jag var med där på Mårbacka när klapparna skulle delas ut och delade barnet Selmas stora förväntan - skulle hon få det hon mest av allt önskade sig? Detta är mer än bara ett barndomsminne. Det är också en kärleksförklaring till läsning och böcker. Så mitt heta tips är köp/ låna/streama  isnpelningen och lyssna. Gärna tillsammans med någon so