header

header

tisdag 17 juni 2014

Låna är silver, råna är guld - Catharina Ingelman-Sundberg

Pensionärsligan är tillbaka! Det här är andra boken om Märtha, Snillet, Anna-Greta, Krattan och Stina. Första boken Kaffe med rån kan ni läsa mer om här. Jag lyssnade på Låna är silver, råna är guld som ljudbok med Helge Skoog som uppläsare och jag kan lova att mitt hem sällan varit så välstädat som nu. Det är nämligen så att jag upptäckt att städning blir roligare med en bok i örat och den här boken ville jag aldrig sluta lyssna på så...ja, ni förstår.

I bokens början befinner sig pensionärsligan på flykt i Las Vegas där de som bäst planerar ett rån mot ett av världens bäst bevakade kasinon. Hur det går ska jag inte avslöja här men de återvänder i alla fall ganska snart till Sverige där de köper sig en fin gammal villa på Värmdö. Det visar sig dock att de inte är det enda krimminella gänget i närområdet, till grannar får de nämligen MC-gänget Bandangels som är särskilt intresserade av alla varuleveranser som anländer till gamlingarna. Pensinärsligan har fullt sjå med att planera nya stötar, ge utdelning från stöldfonden Grindslanten, leta efter försvunnet stöldgods och samtidigt hålla Bandangels på behörigt avstånd. Det gnisslar också en hel del i maskineriet mellan paret Stina och Krattan när Krattan börjar besöka den spåkvinnan som bor i huset mitt emot.

Det här är en riktigt rolig försväxlingsroman, det brinner i huvudet på mig ibland när jag lyssnar och jag kan inte låta bli att fundera på hur det egentligen ska sluta. Ingelman-Sundberg målar med stor skicklighet och värme upp karaktärerna i boken. Precis som när jag läste Kaffe med rån så slår det mig hur ofta vi sätter äldre människor i något slags offerroll och lätt behandlar dem med en klapp på huvudet. Trots diverse krämpor och att det ibland blir lite rörigt i huvudet (som när man glömmer en käpp fylld med värdefulla diamanter) så består pensinärsligan av ett gäng levnadsglada människor som vägrar att inordna sig i samhällets normer över hur äldre ska uppföra sig. De tar saker i egna händer, skapar sitt eget äldreboende och har en helt egen färdtjänstbuss. Med humor riktar författaren välutdelade slag mot äldrevården och den (utköpta) offentliga sektorn i stort och ställer frågan om vilka som är de egentliga bovarna.

Helge Skoogs uppläsning passar boken som hand i handske, han har dessutom en trevlig röst att lyssna till. Har ni inte läst böckerna om pensionärsligan ännu så är det hög tid att göra det nu!

Den inbundna boken ges ut av Bokförlaget Forum och ljudboken av Bonnier audio. Ni kan köpa den på Adlibris, Bokus och Storytel
Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...