header

header

söndag 1 juni 2014

Kvinnorna på stranden - Tove Alsterdal

Det berättas tre parallella historier om tre kvinnor i Kvinnorna på stranden. Kvinnor vars öden möts trots att de kommer från så olika världar. Mary kommer med en flyktingbåt över medelhavet till Spaniens kust. Båten förliser och Mary räddas upp på en fiskebåt. Ungefär samtidigt vaknar svenska Terese upp på en strand i samma land och upptäcker liket av en man i havet.  Mest av allt får vi lära känna scenografen Ally Cornwall. Ally har sitt ursprung i Tjeckien men bor i New York och är gift med frilansjournalisten Patrick. I bokens början håller Ally som bäst på att förbereda inför en teaterpremiär, hon har just upptäckt att hon är gravid och försöker få tag på sin man som är på okänt uppdrag i Europa för att berätta den glada nyheten. När hon inte får tag på honom blir hon orolig, särskilt som ingen verkar veta vad han egentligen håller på med för story. När ett mystiskt paket från Patrick anländer till hennes kontor beslutar hon sig för att resa till Paris för att söka rätt på honom. Ally hamnar mitt i en härva av människohandel och flyktingsmuggling med kopplingar till den politiska eliten.

Jag lyssnade på boken som ljudbok med Lo Kauppio som uppläsare. Hennes uppläsning påminde mig till en början av Rebecka Hemses uppläsning av Carl- Johan Vallgrens Havsmannen och tyvärr så upptog det min lyssning lite för mycket till en början. Efter någon halvtimme tog dock berättelsen över och jag var inne i boken.

Tove Alsterdal lyfter ett viktigt och högst aktuellt ämne. Det handlar om människors desperation och dröm om ett bättre liv som leder dem rakt in i händerna på giriga och hänsynslösa människor. Om handeln med människor som omsätter betydligt mer pengar än såväl vapenhandel som narkotikahandel. Det här är en David mot Goliathistoria, en kärlekshistoria och till viss del ett inlägg i samhällsdebatten. Dock utan att beröra hur flyktingströmmar och människosmuggling färgar den politiska debatten i Europa och den växande extremhögern.

Jag tycker det är spännande med en bok som rör sig över tre kontinenter, det belyser på ett bra sätt den värld vi lever i just nu. Trots att jag som läsare redan i början av boken visste vad Allys sökande skulle leda till så minskade inte det spänningen. Tvärtom så var jag hela tiden nyfiken på hennes resa i Patricks fotspår, vad hade han egentligen pysslat med? Ibland väcks en irritation över att en västerländsk mans liv tycks vara så mycket mer betydelsefullt än livet på en människa från någon annan del av världen. När jag sedan påminner mig om att det är huvudkaraktärens man, att han är den mest betydelsefulla som hon har i sitt liv, så lyckas jag utläsa författarens budskap - alla människors lika värde.

Det här är en deckare där polisen spelar en ytterst marginell roll. Passar alldeles utmärkt i hängmattan i sommar eller varför inte i örat under promenaden...

Boken ges ut av Lind & Co och Ordfront Ljud och kan löpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokbrus, Bokstunder och Deckarhuset

2 kommentarer:

Monika sa...

Det här låter ju lockande, den står här oläst i hyllan och det börjar väl bli dags :)

...med näsan i en bok... sa...

Passa på att läsa den i sommar, men helst inte på stranden;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...