header

header

onsdag 16 juli 2014

Av en annan värld - Katherine Webb

Frilansjournalisten Leah kallas till Belgien av sin före detta pojkvän som jobbar för krigskommisionen där. Han har tips om en intressant historia. I en trädgård har kroppen av en brittisk soldat från första världskriget hittats och i hans kläder finns två brev men inga identitetshandlingar. Breven är skrivna av en kvinna och man anar att något fruktansvärt har hänt, vad det är framgår dock inte. Leah blir nyfiken och börjar gräva i det förflutna.

Katherine Webb tar oss också tillbaka till 1911 och prästgården i en lite by som heter Cold Ashely Holt. Kyrkoherden Albert Canning och hans fru Hester tar emot en ny tjänsteflicka, Cat Morley. Hester gör det av god vilja, eftersom flickan suttit i fängelse så är det ingen annan som vill anställa henne. Fängelsevistelsen beror på Cats kamp om kvinnlig rösträtt och hon har svårt att finna sig i den stränga miljön i prästgården. Albert Canning är intresserad av naturandar och är övertygad att ha sett älvor dansa över ängen. Han bjuder in den ockulta experten Robin Durrant som till Hesters stora förtret bosätter sig i prästgården och mer eller mindre förtrollar hennes man. Hesters största bekymmer är dock att hennes man ännu inte visat något fysiskt intresse för henne, trots ett års äktenskap - hon längtar desperat efter ett barn och efter närhet.

Av en annan värld förtrollade mig från första stund. Webbs miljöbeskrivningar av den engelska landsbygden påminner mig om Monets impressionistiska målningar, älvorna om Degas ballerinor och Cold Ashely Holt ger mig Morden i Midsomervibbar. Jag älskade att befinna mig i den miljön och det var med en känsla av vemod som jag läste sista sidan.

Det är berättelsen som utspelar sig på tidigt 1900-tal som är kärnan i boken och det är där Webbs författarskap är som starkast. Vissa läsare av boken, till exempel Fru E, ställer sig frågan varför Webb inte valde att skriva boken som en ren historisk roman. För mig bidrar dock Leahs sökande efter sanningen bakom breven i den okända soldatens ficka med känslan av onda aningar och mysterium. Som läsare förstår man direkt att breven har med personerna på prästgården att göra, att något fruktansvärt hände sommaren 1911 och Leahs framsteg i undersökningarna löper parallellt med utvecklingen på prästgården. Utan detta hade berättelsen tappat sin mystik, gåtfullhet och dynamik. Det skapade ett bra driv i berättelsen och förde den framåt. Däremot så är det inte Leah som kommer att leva kvar i mig utan det är Cat, Hester, Albert och de andra som levde 1911.

Läs den!

Boken ges ut av Historiska Media och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Holavedsbrudar har också bloggat om boken.Webb hade kunnat skriva boken som en ren historisk roman och skippa nutidshistorien

3 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

Tack för tipset!

(jättesvårt att Bevisa att jag inte är en robot :(

Ewa K sa...

Jag tyckte också mycket om boken. Parallellhistorien tycker jag ger den extra djup och spänningen.

...med näsan i en bok... sa...

Roligt att höra!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...