header

header

fredag 25 juli 2014

Havskatten - Ann Rosman

Jag har lyssnat mig igenom de flesta av Ann Rosmans böcker, så även denna. Som vanligt är det Mirja Turstedt som läser boken och som vanligt gör hon ett mycket bra jobb med det.

Ann Rosmans böcker består alltid av två parallellberättelser som på något sätt hör ihop med varandra; en historisk och en som utspelar sig i nutid. De utspelar sig alltid i Marstrand med omgivning och huvudkaraktär i den nutida berättelsen är Karin Adler, kriminalpolis.

En vårkväll håller Marstrands deltidsbrandkår en övning i rökdykning på det övergivna turisthotellet. I ett av rummen ligger en död man, ihjälslagen. Karin får avbryta sina middagsplaner och åka ut till platsen. Den döde mannen är Holger, känd för att värna om Marstrands kultur, samhälle och miljö. Och för att inte dra sig för att reta upp makthavare och affärsmän. Karins vän Lykke dras på ett oväntat och dramatiskt sätt in i händelserna kring Holgers död vilket gör hela utredningen mycket personlig för Karin.

Boken tar oss även tillbaka till 1906 då Marstrand var en känd och aktiv kurort med ett populärt varmbadhus. Direktör Lundberg tar in på Turisthotellet tillsammans med sin fru och två döttrar. Den ena dottern Karolina är lungsjuk och fadern hoppas att den friska havsluften och behandlingarna i varmbadhuset ska stärka henne. Karolinas styvmor hoppas hitta en make åt henne.


Havskatten - en ful fisk
I den här boken är kopplingen mellan dåtid och nutid inte lika stark som i tidigare böcker. Det gemensamma är platsen historierna utspelar sig på och vissa lämningar från tidigt 1900-tal som polisen stöter på i sin utredning. Inte heller ligger det lika mycket fokus på karaktärerna i nutid och deras relationer sinsemellan. Visst händer det saker där som till exempel att Karin måste ta ställning i sin relation till Johan  och att Folke och Martin har en riktig urladdning mellan varandra.
Boken innehåller en hel del samhällskritik kring hur kommunala upphandlingar sköts och hur man värnar om små samhällen och kulturskatter. Ann Rosmans fantastiska efterord stärker min uppfattning om att boken delvis är skriven som ett inlägg i den debatten och för att uppmärksamma vissa oegentligheter som skett i verkligheten.

Historien som utspelas 1906 är intressant men jag ser inte samma engagemang från författaren som jag såg i Mercurium. Den är lite plattare men lyckas ändå förmedla villkoren för unga kvinnor från de högre samhällsklasserna under den tiden.

Jag tyckte om den här boken men det är inte Rosmans starkaste bok. Den är underhållande, lite tråkig i mitten men kommer i gång mot slutet. Gillar du Rosmans tidigare böcker kommer du alldeles säkert att gilla denna också.

För att läsa vad jag skrivit om hennes tidigare böcker går ni till sidan här på bloggen som heter Recenserat och klickar på länkarna.

Boken ges ut av Damm förlag, ljudboken av Storyside. Du kan köpa den på Adlibris och Bokus. Jag lyssnade på den via Storytel

Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna, Deckarhuset, och dagarna går... och Bokbrus

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för länkningen :) Instämmer i det mesta du skriver. Jag tycker hennes två första böcker var bäst.

Monika sa...

Även i den här serien ligger jag efter, har bara läst de två första. Den andra står redan här och väntar på lite uppmärksamhet. Tror jag måste fokusera lite mer på serier jag läser :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...