header

header

tisdag 2 september 2014

Fatimas hand - Ildefonso Falcones

Jag läser Fatimas hand, sedan läser jag om Islamiska Staten i tidningen, återgår till Fatimas hand, slår sedan på nyheterna och lyssnar till de fruktansvärda grymheter som pågår i Irak. Boken som utspelar sig i Spanien på 1500-talet och dagens nyheter, ändå samma berättelse. Det skrämmer mig, har världen inte kommit längre än så här?

Fatimas hand är en berättelse på över 900 sidor där mulåsnedrivaren och sedan hästskötaren Hernando står i centrum. I Andalusien pågår ett krig mellan kristna och muslimer, ett krig om makt, pengar och religion. Hernandos mamma är muslim, hans pappa präst, han själv frukten av en våldtäkt. Människor är som människor är mest och därför har han svårt att bli accepterad hos båda folkgrupperna. Ingenstans duger han och överallt tittar man på honom med misstroende ögon. Hernando skolas av de kristna munkarna i hembyn, i hemlighet besöker han faqhin (muslimsk religiös ledare) Ibn Hamid och undervisas i Islam. Mannen som Hernandos mamma har gift sig med är en grym man som tar varje tillfälle i akt att kränka sin styvson och har mycket svårt att tolerera när Hernando gör sig populär hos de ledande muslimerna. När Hernando träffar Fatima och de två blir kära i varandra så blir styvfadern besatt av Fatima och tar henne som andra hustru.

Boken tar sin början år 1568 och slutar år 1612, det händer en hel del däremellan. Falcones låter sin huvudkaraktär ständigt befinna sig i historiens centrum och på så sätt ger han läsaren en grundlig kurs i spansk 1500-tals historia. Boken gör mig tidvis snurrig i huvudet, den innehåller en mängd karaktärer som vandrar fram och tillbaka mellan olika byar och landområden. De intrigerar och slåss. Ibland har muslimerna makten, ibland de kristna. Oavsett vem som har makten utövas sådana grymheter att det vänder sig i magen på mig. Falcones har inga skygglappar på sig och tvingar läsaren att titta på när kvinnor och barn våldtas och lemlästas, män som dödas och skadas i krig, tortyr och förföljelse.

Längden på boken gör att den innehåller det mesta i form av familjehistoria, relationsdramatik, romantik, äventyr men också att den bitvis blir tråkig och långrandig. Hade det inte varit för att de första 150 sidorna fullkomligt trollband mig hade jag aldrig orkat mig igenom den, för där ett tag så gick det väldigt segt. Turligt nog så blir det bättre mot slutet och boken började intressera mig igen.

Jag kan inte heller låta bli att imponeras av Falcones historiska kunskaper och av hans förmåga att så ingående beskriva en (fiktiv) mans liv.

Är du intresserad av historia så är detta en bok för dig, om inte ska du nog välja något annat.

Fatimas hand ges ut av Albert Bonniers förlag och kan köpas på Adlibris. Jag läste den i pocketversion men den verkar vara utsåld.

Andra som bloggat om boken är Böcker etc och Bokboxen

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...