header

header

söndag 14 september 2014

Spår - Lena Sundström

När jag var på Bokmässan i Göteborg ifjol så lyssnade jag på Lena Sundström när hon berättade om sin bok Spår. Minns att jag blev mycket fascinerad av arbetet hon lagt ner på boken, även ämnet hon behandlar är ju vansinnigt intressant.

December 2001 utvisades två egyptiska medborgare från Sverige under märkliga omständigheter. Utvisningen gick väldigt snabbt, till exempel fick deras juridiska ombud inte kännedom om utvisningsbeslutet förrän efter att utvisningen verkställts - så går det i vanliga fall inte till. Männen togs till Bromma flygplats där maskerade män klippte upp deras kläder, tog på dem blöjor, overaller, huvor och handfängsel innan de barfota fördes ut till planet. Ett plan som senare visade sig vara av amerikanskt ursprung. Tre journalister, som arbetade för Kalla Fakta, började nysta i historien som visade sig ha trådar till Regeringen, CIA-agenter, Italienska åklagare och en mängd försvinnanden världen runt. Rädslan och hysterin efter 11 september attackerna i USA tycktes ha fått den svenska regeringen att agera helt regelvidrigt och okarakteristikt för Sverige.

Boken beskrivs av förlaget som en dokumentär thriller men jag tycker att det är missvisande, för mig är detta en reportagebok och ingenting annat. Antar att det är CIA-agenterna som får stå för "thrillerinslaget" men fokus i den här boken är Svenska regeringens agerande och sedan politikers ovilja att faktiskt stå för de beslut som de fattade. Spår säger någonting viktigt om Sverige idag och vill att läsaren ska få upp ögonen för att vårat land kanske inte är så helylle som vi tror att det är och som jag tror att många identifierar Sverige som.

Den här historien har vi ju fått till oss tidigare genom de reportage som Kalla Fakta gjorde men boken ger ytteligare en dimension genom att vi får följa journalisternas arbete och reaktionerna på reportagen. Den är analytisk och känns väldigt korrekt. Sundström skriver med ett lättfattligt språk så man behöver inte vara statsvetare för att ta den till sig.

Jag lyssnade på boken som ljudbok och vill nog rekommendera att man hellre läser den som vanlig bok. Mats Eklund gör visserligen en mycket bra uppläsning men det är svårt att hänga med ibland. Det är så otroligt många namn som figurerar som gjorde att jag gärna hade velat ha en bok i handen för att kunna bläddra tillbaka ibland för att minnas vem som är vem så att säga.

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus. Jag lyssnade på boken via E2Go

Andra som bloggat om boken är Bokblomma, Alkb och Bokmania2 kommentarer:

Linnea sa...

Synd att du inte kunde vara med och bokcirkla den! Här finns det ju mycket att diskutera..
Kul att du också lyssnade på den som ljudbok (även om jag också också skulle rekommendera att läsa den istället). 4 av 6 i bokcirkeln valde tydligen ljudboken.. Måste vara nytt rekord! Hehe.

...med näsan i en bok... sa...

Ja, hade gärna diskuterat den här! Spännande att så många valde ljudbok, en ny trend i antågande?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...