header

header

söndag 22 mars 2015

Granne med döden - Alex Marwood

I ett sjaskigt hyreshus i södra London väntar något fruktansvärt på att upptäckas.
Alla de sex hyresgästerna tycks ha något att dölja. Collette är på flykt från sin före detta chef. Minderåriga Cher är på rymmen från ett barnhem. Thomas försöker bli vän med alla sina grannar; det tycks bara göra honom mer ensam. Hossein är en attraktiv men tillbakadragen iransk flykting. Och så Vesta, som finns där för alla och verkar känna till allt som pågår i huset. Eller åtminstone trodde hon själv det.
En natt inträffar en fruktansvärd olycka som tvingar de sex att ingå i en allians. Men en av dem är en mördare.En person som är mycket skicklig på att dölja sitt tidsfördriv. Och som nu närmar sig sitt nästa offer.

Så kan man läsa på baksidan av boken Granne med döden av Alex Marwood. I somras lyssnade jag på Marwoods debutbok Onda flickor (läs vad jag skrev om den här) och blev helt tagen. Jag hade därför väldigt höga förväntningar på den här boken. Även den här boken har jag lyssnat på som ljudbok.

Granne med döden kan närmast beskrivas som en ondsint feelgood och är ingenting för kräsna magar. Här flödar detaljrika beskrivningar av förmultnande kroppar, tarmar och likvätskor, det är inte utan att jag blir illamående med jämna mellanrum och inte kan låta bli att tycka att författaren hade kunnat begränsa sig lite i just detta avseende. Feelgood-känslan i boken hör ihop med att den bygger på ett antal karaktärer som brottas med sina kärleksbekymmer, ensamhet, längtan och allt vad det kan vara och liksom förs ihop i det sunkna hyreshuset. Trots att det är ett hyreshus där många hyr tillfälligt så hälsar man på varandra, lägger sig i vad de andra pysslar med och ordnar kalas. Men det vilar ett påtagligt mörker och obehag över huset... Den fete och girige hyresvärden förpestar omgivningen och sedan är det historien med avloppen som det ständigt blir stopp i och som orsakar vedervärdiga översvämningar i Vestas lägenhet. Och såklart att jag som läsare vet att det bor en seriemördare i huset som inte bara dödar utan även ägnar sig åt att balsamera

Marwood bygger skickligt upp karaktärerna och spänningen i boken och återigen lyckas hon få till en bra deckare med personliga porträt och berättelser. Står man bara ut med äcklet (kanske hade det gått bättre om jag läst i stället för att lyssna..?) så är det riktigt, riktigt bra.

Boken ges ut av Modernista och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokföring enligt Monika, Lingonhjärta och Bokfrossa
Provlyssna gratis på en ljudbok hos Storytel!

1 kommentar:

Monika sa...

Jag tål en del äckligheter, men det var vid något tillfälle som jag faktiskt mådde illa :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...