Fortsätt till huvudinnehåll

Skymningslandet - Marie Hermanson

Jag gillar Marie Hermansons böcker. De pendlar på något sätt alltid mellan sagan och verkligheten, i gränslandet däremellan, i skymningslandet. Som läsare vet jag inte vad jag har att vänta när jag slår upp pärmen till en ny bok av henne, förutom just detta att jag kommer att tas till en värld där jag inte har varit tidigare.

I Skymningslandet möter vi Martina 22 år som har ett riktigt skitjobb (både bildigt och bokstavligt talat) som timanställd hotellstäderska. När tjejen hon hyr i andra hand av säger att hon måste flytta ut åker hon hem till sina föräldrar bara för att upptäcka att hennes gamla rum inte finns kvar. Föräldrarna har renoverat och tagit bort en vägg. För Martina känns det som att hon inte har någon plats kvar hos dem. Så träffar hon sin gamla kompis Tessan som erbjuder henne en lösning på allt. Tessan jobbar och bor hos en gammal dement tant på en herrgård i närheten, Martina får också jobb och husrum där. Tanten befinner sig mentalt i 40-talet och tjejerna klär sig tidsenligt och agerar i roller som husa och sekreterare - allt för att hålla tanten nöjd och glad. Allt är lugnt och fridfullt ända till fler personer dyker upp på herrgården och rör om i deras drömtillvaro.

Jag lyssnade på boken och den var en perfekt ljudbok. Ett fint och behagligt språk som flyter på, inte för många karaktärer att hålla reda på och med en berättelse som gjorde mig nyfiken. För under tiden jag lyssnar så kan jag inte låta bli att undra var Hermanson ska ta mig, vad som ska hända. Som läsare anar jag en katastrof längre fram, men känner mig inte alls säker på om den kommer att inträffa, inte heller vad den egentligen skulle innebära. En våt filt lägger sig dock över de ljusa och varma sommarkvällarna, orosfjärilar fladdrar i magen och vad är det egentligen med det där låsta rummet..?

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Fiktiviteter, A room of my own och Vargnatts bokhylla



Kommentarer

bloggbohemen sa…
Jag gillar också Hermansons böcker just för att det alltid finns någon oväntad twist mot slutet. Hon har en helt egen berättarstil som sticker ut lite i bokhavet. Kul med såna författare!
Ugglanoboken sa…
Jag lyssnade också på den här och gillade! Tycker om Hermansson just för det där att hennes böcker alltid bygger på så bra idéer - man vet inte vad man ska vänta sig, men bli sällan besviken.
Linnea sa…
Av det jag har läst av Hermanson så har jag verkligen haft blandade åsikter.. Tycker verkligen om hennes sätt att skriva och att blanda in övernaturligt och oväntat.. Fast på något sätt tycker jag alltid att det brukar tippa över och bli för mycket. :o Är hur som helst nyfiken på denna och kommer nog läsa den så småningom. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t