header

header

måndag 23 mars 2015

Skymningslandet - Marie Hermanson

Jag gillar Marie Hermansons böcker. De pendlar på något sätt alltid mellan sagan och verkligheten, i gränslandet däremellan, i skymningslandet. Som läsare vet jag inte vad jag har att vänta när jag slår upp pärmen till en ny bok av henne, förutom just detta att jag kommer att tas till en värld där jag inte har varit tidigare.

I Skymningslandet möter vi Martina 22 år som har ett riktigt skitjobb (både bildigt och bokstavligt talat) som timanställd hotellstäderska. När tjejen hon hyr i andra hand av säger att hon måste flytta ut åker hon hem till sina föräldrar bara för att upptäcka att hennes gamla rum inte finns kvar. Föräldrarna har renoverat och tagit bort en vägg. För Martina känns det som att hon inte har någon plats kvar hos dem. Så träffar hon sin gamla kompis Tessan som erbjuder henne en lösning på allt. Tessan jobbar och bor hos en gammal dement tant på en herrgård i närheten, Martina får också jobb och husrum där. Tanten befinner sig mentalt i 40-talet och tjejerna klär sig tidsenligt och agerar i roller som husa och sekreterare - allt för att hålla tanten nöjd och glad. Allt är lugnt och fridfullt ända till fler personer dyker upp på herrgården och rör om i deras drömtillvaro.

Jag lyssnade på boken och den var en perfekt ljudbok. Ett fint och behagligt språk som flyter på, inte för många karaktärer att hålla reda på och med en berättelse som gjorde mig nyfiken. För under tiden jag lyssnar så kan jag inte låta bli att undra var Hermanson ska ta mig, vad som ska hända. Som läsare anar jag en katastrof längre fram, men känner mig inte alls säker på om den kommer att inträffa, inte heller vad den egentligen skulle innebära. En våt filt lägger sig dock över de ljusa och varma sommarkvällarna, orosfjärilar fladdrar i magen och vad är det egentligen med det där låsta rummet..?

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Fiktiviteter, A room of my own och Vargnatts bokhylla3 kommentarer:

bloggbohemen sa...

Jag gillar också Hermansons böcker just för att det alltid finns någon oväntad twist mot slutet. Hon har en helt egen berättarstil som sticker ut lite i bokhavet. Kul med såna författare!

Ugglanoboken sa...

Jag lyssnade också på den här och gillade! Tycker om Hermansson just för det där att hennes böcker alltid bygger på så bra idéer - man vet inte vad man ska vänta sig, men bli sällan besviken.

Linnea sa...

Av det jag har läst av Hermanson så har jag verkligen haft blandade åsikter.. Tycker verkligen om hennes sätt att skriva och att blanda in övernaturligt och oväntat.. Fast på något sätt tycker jag alltid att det brukar tippa över och bli för mycket. :o Är hur som helst nyfiken på denna och kommer nog läsa den så småningom. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...