header

header

måndag 16 mars 2015

Mannen från bergen - Kjell Eriksson

Det här är en rätt gammal bok (utkom 2005) som jag fick för några år sedan och ärligt talat inte lockat mig så mycket. Jag har inte läst något av Kjell Eriksson tidigare (tror jag, kan ha läst Prinsessan av Burundi) men han har gett ut en hel del böcker - alla deckare.

Mannen från Bergen utspelar sig i Uppsala men historien sträcker sig via Europa till Mexico och tillbaka till Uppsalas krogliv. På baksidan av boken står det så här: Manuel Alavez liv har slagits i spillror. Hans ena bror har dött en dramatisk död, hans andra bror sitter i fängelse i Sverige för narkotikahandel. Båda lurades de av en främling. Zapotekindianerna i Mexiko, det folk Manuel tillhör, kallar en sådan man för bhniguía, mannen från bergen. Han som lockar med rikedom och ett bekvämt liv men som i gengäld tar din själ.
När Manuel kommer till Sverige får han veta att den man som lockade hans bröder i fördärvet finns på en krog i Uppsala. 

Eva Willman är en arbetslös postkassörska som kämpar för ett bättre liv för sig och sina tonårssöner. Till sin förvåning får hon jobb som servitris på den nyöppnade krogen Dakar i Uppsala.

På Dakar härskar Slobodan Andersson. I sina egna ögon är han stadens nye krögarkung. Fast Slobodan och hans högra hand Armas sysslar också med affärer som inte tål dagens ljus. Men Slobodan är inte orolig han litar blint på sin tyste, hårdföre kompanjon. En dag får han oväntat besök av polisen. Kriminalkommissarie Ann Lindell berättar att man hittat en man med avskuren hals i Fyrisån och att den döde med all säkerhet är Armas. Slobodan känner skräcken krama hans hjärta. Är någon nu ute efter honom också?

Mordet på Armas utlöser en kedja av dramatiska händelser centrerade kring restaurangen vid ån. Eva Willman som trodde att hennes liv höll på att ordna upp sig kastas in i en dramatik på liv och död. Och Ann Lindell, som håller i utredningen, tvingas jaga en undanglidande hämnare som förmodligen kommer att slå till igen.

Jag skulle vilja beskriva den här boken som en väldigt traditionell svensk deckare. Som läsare får jag deckargåtan berättad för sig i kronologisk ordning Det finns element av samhällskritik och vardagsrealism. Jag gissar att Ann Lindell och de andra poliserna återfinns i Erikssons andra böcker och att jag därför tappar en del av dynamiken kring de karaktärerna eftersom jag inte läst de tidigare böckerna. Det går ändå att få grepp om dem och förståelse för dem men jag tror att jag hade fått mer ut av boken om jag läst de tidigare.

Den är helt ok den här boken men innehåller ingenting utöver det vanliga; inga överraskningsmoment, ingen twist, ingen särskild finess i språket, inga udda karaktärer. Det är rätt och slätt en berättelse om ett mord och människor som på ett eller annat sätt berörs av det. Lite tråkig kanske men absolut inte dålig. Magnus Persson litteraturkritiker på Svenska Dagbladet håller inte med mig utan skriver i sin recension att minsta bifigur får liv och att den är ruskigt spännande...

Boken ges ut av Ordfront Förlag och kan köpas på Bokus och Adlibris


1 kommentar:

Monika sa...

Det är lite konstigt med de här böckerna, förmodligen är det något jag inte fattar... Jag tycker de är rejält tråkiga, ändå tog jag mig igenom alla tio (ja, jag vet att jag är konstig). Och nej, det finns ingen som helst dynamik mellan karaktärerna och inte heller får man lära känna någon förutom Ann Lindell (som knappt är med alls i de sista böckerna). Tycker de flesta bara är bifigurer. Men svärmor gillar dem :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...