header

header

onsdag 29 april 2015

Greklandssommaren - Maria Hamberg

Greklandssommaren handlar om Betty som arbetar på verkstad med att kröka järnrör. Det är sommar och en ovanligt varm sådan. Genom texten känner man riktigt hettan och svetten som rinner längs ryggraden. Verkstaden har semesterstopp men de är några som arbetar övertid för att rädda företaget som är nära konkurs. Betty är lycklig för första gången på länge. Hennes barn har blivit vuxna och flyttat hemifrån (barnens pappa har hon skiljt sig från sedan länge) och hon har köpt sig en lägenhet av arvet från sin mamma. Äntligen kan hon känna sig helt fri, äta när och vad hon vill, inte behöva meddela någon om hon ska jobba över och bara bry sig om sig själv. Dessutom spirar kärleken mellan henne och kollegan Junsele.

Så en dag så dyker hennes son och yngsta barn Alex upp, han bara ligger i hennes soffa och tittar på TV. Stökat till det har han också. Betty visste inte ens om att han hade en nyckel till hennes hem. Det visar sig att han i hemlighet har kopierat en nyckel när han hjälpte henne att flytta in. Han har problem med sin flickvän och har blivit utkastad. Nu vill han flytta hem ett tag. Betty är inte särskilt sugen på det och rätt snart förstår jag som läsare varför. Odrägligare typ får man leta efter, dessutom är han otrevlig och ibland till och med hotfull. Relationen till de två döttrarna är inte heller på topp, varför det är så får vi ledtrådar till i tillbakablickar.

Jag tyckte mycket om den här mycket realistiska levnadsbeskrivningen av en klassisk ensamstående arbetarmorsa. Den är så fint och varmt skriven. Det märks att författaren verkligen tycker om sin karaktär Betty trots alla hennes både bra och mindre bra sidor. Till de mindre bra hör tendensen att bli martyr. Hon har dåligt samvete för barnens uppväxt och kan därför inte säga ifrån till dem, hon blir undvikande och lam och sedan tycker hon synd om sig själv över det.

Maria Hamberg är själv svetsare och har arbetat i verkstad och det märks att hon är väl förtrogen med miljön. Tror jag i alla fall, jag är det ju inte själv, men hon inger det förtroendet i sitt språk och sin berättelse. Jag gillar också hur hon osentimentalt skildrar en kvinna på en mansdominerad arbetsplats utan att det är i annat syfte än att berätta Bettys historia. Hon har liksom inga andra bakomliggande motiv. Måste dock säga att jag avskydde slutet, det lämnade mig smått arg och frustrerad...

Boken ges ut av Ordfront förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Begeistrad och galen i böcker har också bloggat om boken

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...