header

header

lördag 18 april 2015

Öppnas i händelse av min död - Liane Moriarty

USA Today har tydligen skrivit att det här är en bok som man inte kan hålla för sig själv, att man vill dela med sig av den när man läst den. Jag håller med och faktiskt är det så att mitt exemplar av Öppnas i händelse av min död redan befinner sig hos min mamma. Hoppas att hon tycker om den lika mycket som jag!

Cecilia Fitzpatrick är perfektionist, i hennes skafferi är alla varor noga sorterade och paketerade i Tupperwareburkar (som hon säljer framgångsrikt), hennes barn är alltid välkammad och i tid till skolan och hon har ett kärleksfullt äktenskap...eller? Något saknas. Hon och hennes man har inte haft sex på flera månader, men hon vet inte hur hon ska ta upp det med honom. En dag letar hon efter något uppe på vinden och råkar stöta till en av mannens (oordnade) kartonger, ett kuvert trillar ut. På kuvertet står den "Öppnas i händelse av min död". Frågan är om hon ska kunna hålla sig ifrån att läsa det! Och vad står det egentligen i det!

Vi får också träffa Tess som lämnat sin man och tagit med sig sonen hem till sin mamma efter att mannen och hennes bästa vän tillika kusin berättat att de är kära i varandra. Och Rachel vars dotter blev mördad för flera år sedan.

Jag gillade verkligen den här boken som synar förortens välpolerade yta på ett varmt och ganska lättsamt sätt. Den berör, den är tragisk, ibland humoristisk men författaren håller det på en lätt nivå utan att det blir alltför klyschigt, Vet inte om ni förstår hur jag menar. Boken kräver inte så mycket av läsaren men ger desto mer tillbaka.  Det är klart att författaren hade kunnat gå djupare in i karaktärernas själsliv men som läsare kände jag inte att det var nödvändigt för berättelsen. Berättelsen utforskade hemligheter och ett genomgående tema är att trots att man levt nära varandra och tror att man verkligen känner en person så kan den personen ha sidor som man inte har en aning om. Och de reaktioner som man ser hos en närstående och tror beror på en viss sak kan i själva verket bero på något helt annat.

Cecilia har levt med sin man John-Paul i många år ändå tycks det som att han undanhållit henne saker som påverkat honom starkt. Tess och hennes kusin är mer eller mindre uppvuxna som systrar och umgås jämt, men känner det verkligen varandra? Rachel är övertygad om vem som mördat hennes dotter - hennes misstankar är helt baserade på ett gammalt foto. Ett ögonblick fångat med en kamera räcker för att Rachel ska döma en man för mord. Det är ett spännande tema som Moriarty utforskar på ett trevligt, lite mysigt sätt.  Dessutom blir man som läsare fantastiskt nyfiken på vad som står i det där brevet som Cecilia hittar och det går inte att låta bli att fundera på hur man skulle ha gjort själv.

Läs den här boken! Gärna i hängmattan eller på stranden i sommar - tror den lämpar sig extra mycket som semesterbok när man kan tillåta sig att uppslukas av en berättelse och ägna sig åt sträckläsning.

Boken ges ut av Albert Bonniers förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Feelgood biblioteket, Boktokig, hyllan och Feministbiblioteket

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...