Fortsätt till huvudinnehåll

I vargavinterns land - Cecilia Ekbäck

I vargavinterns land är Cecilia Ekbäcks debutbok. En stark debut och jag hoppas att få läsa fler böcker av henne. Det var några veckor sedan jag läste den. Ju längre det gått sedan jag läst en bok desto svårare tycker jag att det är att beskriva handlingen så den här gången bjuder jag på förlagets text om boken:

I vargavinterns tid är en historisk thriller om en överlevande kvinna och ett grymt brott.
Året är 1717 och den kallaste vintern i mannaminne står för dörren. Maija, Paavo och deras två döttrar har flytt från Österbotten och bosatt sig i det kärva men vackra Lappland. I trakten finns en kyrka, en präst och några nybyggare. Alldeles intill dem tornar Svartåsen upp sig, ett berg vars dunkla historia kastar sin skugga över traktens invånare. Det dröjer inte länge förrän en av döttrarna hittar den illa tilltygade kroppen av en man uppe på berget. En vargattack, fastslår nybyggarna, men Maija är övertygad om att ett mord har begåtts. Samtidigt ger sig Paavo av till kusten för att söka jobb och Maija får ensam försöka överleva med sina två barn i det vinterlånga, lappländska mörkret.
När hon väl börjar nysta i mordet kliver hon rakt in i traktens mörka förflutna; hemligheter och svek som nybyggarna och prästen gjort allt för att begrava. Och allteftersom snön lägger sig inser hon också vad det kostar att leva i skuggan av Svartåsen – och den fruktansvärda sanningen om de människor som betalat priset.
"Varje gång det händer något på Svartåsen säger folk att det är djävulen. De påstår att uppe på berget är det inte Gud som härskar och att allt sägs där kommer att genljuda i generationer."
När jag läste boken försökte jag föreställa mig ensamheten och utsattheten som dessa nybyggare genomled. För att nå sina grannar så måste de gå genom oländig skog i flera kilometer - det är lite skillnad gentemot dagens mobilsamhälle. När den nya prästen ska besöka den nyinflyttade familjen har han en vag vägbeskrivning att gå efter och går först vilse. I skogen känner han sig förföljd och anar en gestalt bland träden - är det en björn eller..? Det sägs att Svartåsen är helig för samerna och att de är upprörda över nybyggarna som stör. Det skrämmer förstås prästen.
Maija är en stark kvinna, den starka i förhållandet. När hon gifte sig med Paavo var han en orädd man men efter några år förändrades han och drabbades av samma nervositet som resten av männen i hans familj. De livnärde sig på fiske i Österbotten men när han blev alltför rädd för att vara på vatten så bestämde de sig att flytta till Lappland. Livet där är dock kärvare än vad de anat och det mystiska dödsfallet skapar en obehaglig stämning. Maija är övertygad om att mannen inte dödats av ett rovdjur utan av en männsika, men av vem? Vem kan man lita på? Och ligger det någonting i det som sägs, att Svartåsen är hemsökt?
Ekbäck bygger snabbt upp stämningen i boken när hon skickar ut två små flickor på solskenspromenad med en get bara för att låta dem upptäcka en mystisk plats där det till råga på allt ligger en sargad manskropp. Hon lyckas behålla den obehagskänsla det ger genom hela boken. Jag gillar hennes miljöbeskrivningar som sätter ord på den mystik som Skogen besitter. Det är svårt att befina sig ensam i en skog utan att börja fundera på vad som döljer sig bakom buskar och stenar. Skogen kan inge en känsla av lugn men även inge rädsla. Detta beskriver Ekbäck bra.
Maija, hennes döttrar och prästen hamnar vid ett tillfälle i en rasande snöstorm och blir sedan insnöade i familjens stuga. Det avsnittet är mycket bra skrivet och när jag läser riktigt känner jag kylan i kroppen och Maijas förtvivlan.
Jag tycker väldigt bra om Maija men skulle ha önskat mig mer av henne. Om det är något kritiskt jag ska skriva så handlar det om just karaktärerna. Även om jag som läsare får tillbringa en hel del tid med äldsta dottern, Maija och prästen så får jag inte riktigt kontakt med dem. De är intressanta men jag vill liksom ha mer.
Boken ges ut av Wahlström & Widstrand och kan köpas på Adlibris och Bokus
Andra som bloggat om boken är Hyllan, Boktokig och Johannas deckarhörna

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon