Fortsätt till huvudinnehåll

Det är något som inte stämmer - Martina Haag

Det började med en fråga till kollegorna: Vad tycker ni om julkalendern? Ganska snabbt kom vi in på Erik och Martina Haag, ett par vars skilsmässa uppenbart engagerade (åtminstone mig). Jag har läst flera av Martinas böcker och alltid gillat dem. Gillat hennes sätt att skriva, hennes charmiga huvudpersoner och den känsla av feelgood  hennes böcker sprider i kroppen.

Efter samtalet om Erik och Martina blev jag minst sagt sugen på att läsa hennes senaste bok Det är något som inte stämmer som handlar om Petra, som blir bedragen av sin man och livskamrat Anders, skiljer sig från honom och beger sig till de norrbottniska fjällen för att läka, hitta igen sig själv och skriva en bok. Hon tar jobb som stugvärd, trots att hon helt saknar fjällvana och under en månad isolerar hon sig från den yttre världen och har bara kontakt med de enstaka fjällvandrarna som besöker stugan.

Jag fullkomligt slukade den här boken. Jag lyssnade på den som ljudbok med Martina själv som uppläsare. Den är bara 4.26 minuter lång och jag gjorde endast ett avbrott i lyssningen. Jag kunde inte slita mig! Den är så vacker och så utlämnande. Naken.

Haag lyckas med att undvika bitterhet och hat, vilket gör att jag som läsare fullkomligt kapitulerar för hennes känslor av övergivenhet, ångest, maktlöshet och förvåning. Språket är väl genomtänkt och det finns inte en överflödig mening, inte ett överflödigt ord. Trots fegheten i Anders svek och hans minst sagt pubertala beteende så är det Petras inre resa och känslor som är i fokus, inramade av fjällens ödslighet och minnen av det förgångna. Av äktenskapet som inte var det Petra trodde att det var och av obehaglighetskänslorna när pusselbitarna som skaver sakta läggs ihop och en ny bild växer fram.

Och när Anders självsäkert och drygt säger så här till Petra: "Du kan skriva en rolig bok om det här, om du vill", säger Anders lika osympatiskt som han kramar henne. "Ja, sådär lite i underdogperspektiv, som dina andra böcker, om misslyckande sådär på ditt speciella sätt, det är helt okej med mig om du gör det". När jag läser (lyssnar) på det så tänker jag att Erik har sagt så till Martina och att den här boken blev hennes svar på den kommentaren.

Även om du inte bryr dig det minsta om Martina och Erik Haag så är den här boken väl värd att läsa. Jag ser den inte som en bok om två kändisars uppbrott utan som en människas berättelse om ett äktenskaps upphörande, om svek, om att förlora fotfästet och sig själv och om att kämpa för att komma på fötter igen. Det är en finstämd bok som inte påminner om något annat Martina Haag skrivit. Läs den!

Det är något som inte stämmer är utgiven av Piratförlaget och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokblomma, Bokhora och Bloggbohemen


Kommentarer

Linnea sa…
Åh, det här är verkligen en bra bok! Jag var lite misstänksam innan. Det kändes som ett så stort hopp att gå från lättsam feelgood till det här och jag var rädd för att det skulle bli för mycket smaskig självbiografi. Men jag hade inte behövt oroa mig. Hon fick verkligen ihop det! :) Riktigt bra och berörande bok, tycker jag.
Det här är första recensionen jag läst (om den här boken) som fått mig sugen på att läsa den, tack :-)

Populära inlägg i den här bloggen

Varför kom du hit - Julia Svanberg

Den här boken hade på något sätt hamnat i min läsplatta - jag minns inte hur faktiskt...

Handling (Förlagets text):
Ellen och Henrik åker till Colombia med planen att backpackresa vidare genom Sydamerika. Första stoppet är hostel Papegojan i Bogotá, Colombia. Men medan Henrik vill avverka resmålets sevärdheter och sedan dra vidare enligt utstakad resplan så vill Ellen stanna kvar. Hon blir omedelbart vän med Lila, den enda colombianskan som bor på hostelet. Det är den sortens vänskap som flammar upp likt en häftig förälskelse. Precis som Ellen drömmer Lila om att resa, men som colombian är det mer eller mindre omöjligt att ta sig till andra kontinenter. På hostelet bor även The Swedish Guy, en frilansjournalist som drömmer om att göra djärva frilansreportage om landets knarkhandel, också han med särskilda band till Lila. En annan flitig besökare är Jhony, en colombiansk småskalig knarkhandlare som förser gästerna med droger och som Lila och Ellen betraktar lite som en lillebror. Paral…

Familjen i huset bredvid - Sally Hepworth

Blev nyfiken på den här boken eftersom den jämfördes med Lianne Moriartys böcker. Australien, förort, hemligheter - det lät som en bladvändare i mina öron. Dessutom brukar Printz Publishing ge ut bra böcker.

Handling (förlagets text):
Den lilla gatan Pleasant Court lever upp till sitt namn. Alla känner sina grannar, och barnen leker med varandra ute. Men Isabelle Heatherington passar inte in i bilden av familjeparadiset. Som den enda ensamstående och barnlösa kvinnan fångar hon snart uppmärksamheten hos tre mammor, som bestämmer sig för att lära känna nykomplingen.

Men Ange, Fran och essie har ocskå sina hemligheter att bevaka. Som anledningen till att Ange måste kontrollera varje aspekt av sitt liv. Eller varför Fran inte låter sin snälla, stillsamma make gå nära deras bebis. Eller varför Essie för tre år sedan tog med sin dotter till lekparken och återvände hem utan henne.

När deras besatthet av den nya grannen växer börjar hemlighetera sippra ut, och de kommer snart upptäcka att nä…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…