header

header

lördag 19 december 2015

Det är något som inte stämmer - Martina Haag

Det började med en fråga till kollegorna: Vad tycker ni om julkalendern? Ganska snabbt kom vi in på Erik och Martina Haag, ett par vars skilsmässa uppenbart engagerade (åtminstone mig). Jag har läst flera av Martinas böcker och alltid gillat dem. Gillat hennes sätt att skriva, hennes charmiga huvudpersoner och den känsla av feelgood  hennes böcker sprider i kroppen.

Efter samtalet om Erik och Martina blev jag minst sagt sugen på att läsa hennes senaste bok Det är något som inte stämmer som handlar om Petra, som blir bedragen av sin man och livskamrat Anders, skiljer sig från honom och beger sig till de norrbottniska fjällen för att läka, hitta igen sig själv och skriva en bok. Hon tar jobb som stugvärd, trots att hon helt saknar fjällvana och under en månad isolerar hon sig från den yttre världen och har bara kontakt med de enstaka fjällvandrarna som besöker stugan.

Jag fullkomligt slukade den här boken. Jag lyssnade på den som ljudbok med Martina själv som uppläsare. Den är bara 4.26 minuter lång och jag gjorde endast ett avbrott i lyssningen. Jag kunde inte slita mig! Den är så vacker och så utlämnande. Naken.

Haag lyckas med att undvika bitterhet och hat, vilket gör att jag som läsare fullkomligt kapitulerar för hennes känslor av övergivenhet, ångest, maktlöshet och förvåning. Språket är väl genomtänkt och det finns inte en överflödig mening, inte ett överflödigt ord. Trots fegheten i Anders svek och hans minst sagt pubertala beteende så är det Petras inre resa och känslor som är i fokus, inramade av fjällens ödslighet och minnen av det förgångna. Av äktenskapet som inte var det Petra trodde att det var och av obehaglighetskänslorna när pusselbitarna som skaver sakta läggs ihop och en ny bild växer fram.

Och när Anders självsäkert och drygt säger så här till Petra: "Du kan skriva en rolig bok om det här, om du vill", säger Anders lika osympatiskt som han kramar henne. "Ja, sådär lite i underdogperspektiv, som dina andra böcker, om misslyckande sådär på ditt speciella sätt, det är helt okej med mig om du gör det". När jag läser (lyssnar) på det så tänker jag att Erik har sagt så till Martina och att den här boken blev hennes svar på den kommentaren.

Även om du inte bryr dig det minsta om Martina och Erik Haag så är den här boken väl värd att läsa. Jag ser den inte som en bok om två kändisars uppbrott utan som en människas berättelse om ett äktenskaps upphörande, om svek, om att förlora fotfästet och sig själv och om att kämpa för att komma på fötter igen. Det är en finstämd bok som inte påminner om något annat Martina Haag skrivit. Läs den!

Det är något som inte stämmer är utgiven av Piratförlaget och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokblomma, Bokhora och Bloggbohemen


3 kommentarer:

Linnea sa...

Åh, det här är verkligen en bra bok! Jag var lite misstänksam innan. Det kändes som ett så stort hopp att gå från lättsam feelgood till det här och jag var rädd för att det skulle bli för mycket smaskig självbiografi. Men jag hade inte behövt oroa mig. Hon fick verkligen ihop det! :) Riktigt bra och berörande bok, tycker jag.

Mrs E (ibland Grefvinnan) sa...

Det här är första recensionen jag läst (om den här boken) som fått mig sugen på att läsa den, tack :-)

...med näsan i en bok... sa...

Vad kul Mrs E!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...