header

header

söndag 6 december 2015

Fyra minirecensioner

Läs- och blogglusten har minst sagt gått på sparlåga efter sommaren. Jag skyller det helt och hållet på jobbet! Jag har helt enkelt haft alldeles för mycket att göra.

Nu börjar lusten tack och lov pocka på igen och efter en frukostträff med bokcirkeln imorse så känner jag mig lite särskilt inspirerad och tänkte därför börja beta av att berätta lite om böcker jag läst och lyssnat på. Det blir helt några minirecensioner.

Gud moder: Röd hämnd av Anna-Sofia Winroth

Guds moder är uppföljare till Gudarnas föda: den som dödar som jag har bloggat om här.  har du inte läst bok ett och vill göra det så ska du nog sluta läsa nu!
Mira är fortfarande försvunnen och familjen vet inte om hon är död eller håller sig undan frivilligt. När exmaken Tom får ett mystiskt samtal om Mira så beger han sig till Haiti för att leta och försöka ta reda på vad som egentligen hänt. Även journalisten Mikalea Måns får också nys om att något är på gång och börjar bedriva egna efterforskningar. Boken tar oss tillbaka till Haiti som i jordbävningens efterdyningar genomlider en koleraepedemi, genom djungler, till Miami och ända upp till Alaska.
I Gudarnas föda hade Winroth ett tydligt syfte med att utbilda om den korrupta kakaoindustrin, uppföljaren är mer en deckare. Guds moder är helt klart underhållande men håller inte samma kvalitet som första boken.
Har ni inte smakat Anna-Sofia Winroths choklad så tycker jag ni ska göra det - den är nämligen mycket god och kakaon är odlad av bönder som har drägliga arbetsförhållanden. Kolla in Gefle Chocolaterie

Ni älskar dem inte av Belinda Bauer

Tredje boken i Jonas Holly-serien. Läs gärna vad jag har skrivit om de tidigare två (klicka på länkarna); Mörk jord och Skuggsida.
Tillbaka på Exmoorheden och jag gillar verkligen att vara här! Bauer beskriver både miljön och människorna på ett sätt som gör att jag som läsare verkligen känner som att jag är där. Holly är fortfarande ordentligt medtagen av händelsen som avslutade Skuggsida, han ifrågasätter sin förmåga som polis och det är han inte ensam om. När en nio år gammal pojke försvinner så kopplas stadspolis in och Holly sätts på enklare uppgifter. Det här är en mörk, mycket otäck och väldigt bra bok! Slutet var nervkittlande och kan avslöja att jag fällde en del tårar i slutet.
Belinda Bauer är helt klart en av mina favoritförfattare.

Mr Mercedes av Stephen King

Skräckmästarens första renodlade kriminalroman. Bill Hodges har nyss gått i pension efter att ha arbetat ett helt liv som kriminalare. Han är deppad, dricker för mycket och kan inte släppa sitt sista stora fall som förblev olöst. En ensam förare som mejade ner en massa människor, åtta dog och femton skadades, med sin Mercedes. En dag får han ett brev från en person som påstår sig vara gärningsmannen, Mr Mercedes, och Hodges börjar jobba med fallet privat.
Inte helt otippat för en som läst en stor mängd böcker av Stephen King så lyckas han väl med uppgiften att skriva deckare. Den är spännande och innehåller flera intressanta karaktärer som driver berättelsen framåt. Jag väntar med spänning på uppföljaren!

Britt-Marie var här av Fredrik Backman

Britt-Marie lärde vi först känna i boken Min mormor hälsar och säger förlåt och där var hon väl som den kvinnliga varianten av Ove. Sur och grinig, klagar på grannar, har åsikter om allt och alla. Nu har hon lämnat sin man efter 40 års äktenskap och bestämt sig för att börja jobba igen. Stackars arbetsförmedlare säger jag bara! Tillslut hittar hon ett jobb (som inte riktigt fanns visade det sig, men när Britt-Marie väl är där så jobbar hon!) i ett litet samhälle som heter Borg och blir fotbollstänare på köpet. Ett utdöende litet samhälle fullt av  märkliga karaktärer som hankar sig fram i livet.
Fredrik Backman är enligt mig en genial och underskattad författare. Genom humor och stor värme tar han sig an livets svåra frågor. Britt-Marie var här är inget undantag!
3 kommentarer:

Monika sa...

Bra böcker har du läst i alla fall :) Kings och Backmans böcker har jag läst och tyckt väldigt bra om också. Ni älskar dem inte återfinns ganska högt upp i min läslista :)

...med näsan i en bok... sa...

Ja, det har jag Monika:) Ska försöka beta av lite fler recensioner i veckan:)

Linnea sa...

Kul att du är tillbaka! :) Är supersugen på att läsa mer av Bauer och att läsa Backmans senaste. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...