header

header

torsdag 10 december 2015

Två minirecensioner

För första gången sedan augusti har jag ägnat bloggen flera tankar om dagen och funderat på olika inlägg. Jag har också läst "som vanligt" och tagit varje tillfälle som getts till att lyssna på ljudbok. Just nu är jag helt uppslukad av Martina Haags Det är något som inte stämmer

Passar på att skriva ytterligare några minirecensioner nu när lusten fallit på!

Istvillingarna av S.K. Tremayne

En isolerad ö i Hebriderna, stormigt väder, föräldrar desperata av sorg och läskiga barn. Det kallar jag bra upplägg av en bok!

Lydia och Kirstie är enäggstvillingar och oskiljaktiga, till och med deras föräldrar, Sarah och Angus, har svårt att skilja dem åt. När flickorna var bäbisar så fick föräldrarna rådet att tatuera en av dem för att vara säkra på att skilja dem åt. Men att tatuera ett spädbarn lät alltför grymt och de var övertygade om att de aldrig skulle stå inför problemet att blanda ihop sina barn. När flickorna är sex år händer det som inte får hända, Lydia faller från en balkong och dör. Ett år senare bestämmer de sig för att flytta till Angus mormors gamla hus, ett renoveringsobjekt långt från civilisationen. Det som skulle bli en nystart för den lilla familjen blir inte alls som de tänkt sig. Kirstie börjar bete sig konstigt, de börjar tvivla på vem av döttrarna som verkligen dog och vem som är kvar, äktenskapet knakar i fogarna och Sarah börjar ana oråd kring vad som egentligen hände när hennes dotter dog.

Det här är helt klart en av de bästa böckerna jag har läst i år! Den påminner om en matruschka, ni vet en sådan där rysk docka fylld med mindre dockor. Man hittar hela tiden något nytt gömt under ytan. Boken handlar om den outhärdliga sorgen efter ett barn, en tvillings kamp med sin identitet, ett äktenskap i en destruktiv och negativ spiral samtidigt som den ömsom är en spänningsroman och ömsom en spökhistoria. Läs den!

Tillbaka till henne av Sara Lövenstam


Den här boken läste vi i bokcirkeln och det var en bra bok att cirkla kring. Den utspelar sig dels i nutid där vi får lära känna Hanna, en nedstämd ung tjej som har ett tråkigt på arbetsförmedlingen och en pojkvän som mest irriterar henne. Av en slump så hamnar fyra föremål; ett par skor, en trälinjal, ett par stålbågade glasögon och en silverbrosch i hennes ägo. Hon blir som besatt av sakerna och börjar forska i dess ursprung. Mitt i allt detta så lär hon känna en äldre man som råkar vara expert på antika föremål och som hjälper henne med efterforskningarna.

Boken utspelar sig även på tidigt 1900-tal där vi lär känna småskolläraren och kvinnorättskämpen Signe som har ett minst sagt fascinerande liv.

Jag tyckte allra mest om delarna av boken som handlade om Signe och hennes liv. Det var så fint och kunnigt beskrivet. Lövenstam lyckas med att undervisa mig som läsare i historia och samtidigt berätta en vacker och komplicerad kärlekshistoria mellan två kvinnor. Hon har ett lättsamt poetiskt språk, ett bra flyt i texten och så bra karaktärsbeskrivningar. Signe blev som en vän som jag längtade efter när jag läste om Hanna eller, för den delen, när jag inte läste. Och till och med nu, när jag skriver om boken, så saknar jag henne lite. Även den här boken är en av årets bästa men av en helt annan sort än Istvillingarna
Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...