Fortsätt till huvudinnehåll

Flickan med gåvorna - M.R. Carey

Åh vad jag älskar goda överraskningar. För några veckor sedan fick jag frågan om jag ville läsa en zombieroman som kom ut i pocket i slutet av maj. I mina ögon så går det ju bara inte att tacka nej till en zombieroman så jag sa självklart jaoch nu har jag läst den!

Alla zombieberättelser har ju sina förklaringar till varför människor förvandlas till levande döda och hur det går till (i till exempel The Walking Dead kan man ju smeta in sig i zombieblod medan man i andra berättelser inte kan få minsta blodstänk på sig utan att förvandlas).

I Flickan med gåvorna är orsaken en slags zombiesvamp, som hör och häpna, existerar på riktigt (!!!) men drabbar myror och andra insekter i Amazonas. Se videoklippet nedan om ni vill veta mer.

M.R. Carey har alltså tagit denna företeelse och flyttat över den på människor. Svampen tar över de infekterade människornas hjärnor och styr deras kroppar. För att göda svampen så måste de äta kött...

Flickan med gåvorna utspelar sig i England cirka tjugo år efter det första utbrottet av svampen. Det finns en "säker stad", Beacon, strax utanför London men vår historia tar plats på en militärbas några mil bort. Under en plundringsräd har soldater hittat hungriga (bokens namn på zombies) barn som inte beter sig som andra hungriga. De har ett annat rörelsemönster och har uppenbart en del kognitiva förmågor. Soldaterna har fångat in ett antal barn som nu hålls i celler på militärbasen där man forskar på dem. De får till exempel gå i skola för att undersöka hur mycket/vad de kan lära sig. Tio-åriga Melaine är ett av barnen som sitter inlåst i en cell och bara får komma ut för att, fastspänd på en stol, delta på lektioner. Hon kommer inte ihåg någonting om livet innan hon kom till basen men älskar lektionerna och särskilt när det är Miss Justineau som håller i dem. Miss Justineau har svårt att se på de hungriga barnen som enbart försöksdjur, trots sina obehagliga drifter så är de trots allt barn menar hon och hamnar i klinch med Dr Caldwell som leder forskningen. En forskning som Dr Caldwell hoppas ska resultera i ett botemedel mot svampangreppen.

Utanför staden och militärbasen så finns vildarna. Det är människor som en gång valde att inte bli en del av civilisationen (eller helt enkelt inte hann med när staden "stängde"). De är inte vänligt sinnade och en dag attackerar de lägret. Miss Justineau, Melanie, Dr Caldwell, Sergeant Parks och en soldat vid namn Gallagher lyckas fly och försöker ta sig till Beacon.

Den här boken är riktigt, riktigt bra. Den tar sig an zombiegenren på ett relativt nyskapande sätt. Jag gillar verkligen idén med de hungriga barnen och att jag som läsare får lära känna Melanie innan jag riktigt förstår vad hon är för något (förlåt för att jag har spolat den upplevelsen för er nu...men jag tror upplägget funkar ändå...). Att sedan få följa hennes resa där hon söker sin identitet är stark.

Den lilla gruppen av överlevare är möjligtvis något av en kliché men karaktärerna fyller sitt syfte. Det är lätt att se Dr Caldwell som den onde forskaren men när man börjar förstå hennes drivkrafter så blir hon mer mänsklig. Miss Justineau är nog den jag fick ett mest problematiskt förhållande till. På ett sätt så är hon den jag har lättast att identifiera mig med men samtidigt (eller kanske just därför) så blir jag ibland så fruktansvärt irriterad på henne. Hon ställer till det mer än en gång med någon slags missriktad, och rätt egoistisk, godhet. Hon har svårare än Melanie att inse vad hon faktiskt är och att acceptera det.

Tyckte också mycket om slutet av boken men det ska jag inte orda något om - läs och upptäck själva i stället!

Samtidigt som Carey skrev boken så skrev han även filmmanus. Glenn Close spelar Dr Caldwell! Jag ska definitivt se filmen. I november så kommer han ut med Pojken på bron som är en fristående prequel till Flickan med gåvorna. Den kommer jag att läsa!

Kan verkligen rekommendera den här boken till!

Flickan med gåvorna ges ut av Pocketförlaget och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Boklysten och Booze'n'Books

Varsågoda, en film om zombiemyror!

Kommentarer

Lena sa…
Tycker att Flickan med gåvorna var jättespännande.

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon