header

header

tisdag 6 februari 2018

Att lyssna på ljudböcker

Jag är en ljudbokslyssnare av rang skulle jag våga påstå. Alltid en bok i örat så fort tillfälle ges. Någon gång kan det hända att jag bryter av med en P3 dokumentär eller något podavsnitt, men det är sällan.

När jag började lyssna på ljudböcker så hände det ofta att jag for iväg i tanken och glömde bort att lyssna. Jag hade svårt med koncentrationen helt enkelt. Visst händer det ibland fortfarande, men inte särskilt ofta. Jag har också kommit på det här med att öka hastigheten. När jag läser så läser jag ganska fort och har därför jättesvårt med tempot i de allra flesta inläsningar av böcker. Jag vill lyssna på en bok i samma tempo som om jag själv läste den, vilket betyder att jag sätter hastigheten på 1,25 eller 1,5 beroende på inläsare (eller uppläsare, vad det nu heter!). Det gör att jag kan koncentrera mig bättre på boken.

Många böcker passar att lyssna på men en del böcker börjar jag på och så är det något som gör att jag hellre vill läsa den. Det kan bero på många olika saker, t.ex på att jag inte gillar inläsaren eller att det är för många karaktärer att hålla reda på (så att man vill ha en bok att bläddra fram och tillbaka i).

Häromdagen så började jag lyssna på Koka björn av Mikael Niemi men valde att slå av efter 1 timme och 35 minuter. Det är Mikael Niemi själv som läser in boken och han gör det bra, jag gillar verkligen hans röst! Inte är det så många karaktärer att hålla reda på heller. Den här gången var anledningen till att jag vill läsa den i stället att jag vill njuta av språket. För en gång skull vill jag ha möjligheten att läsa långsamt, att ta en paus mitt i en mening och fundera lite.

Vad tycker du? Funkar alla böcker som ljudböcker? Har du någon favoritgenre när det kommer till att lyssna på böcker?

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...