Fortsätt till huvudinnehåll

Bara ett barn - Malin Persson Giolito

Sedan jag läste Störst av allt så har jag varit sugen på att läsa mer av Malin Persson Giolito. Jag har nu lyssnat på hennes bok Bara ett barn som gavs ut första gången 2010. Det är den första boken av (hittills) två böcker om advokaten Sophia Weber.

Sophia arbetar på en liten advokatbyrå och har aldrig haft något stort fall som blivit massmedialt uppmärksammat. Även om hon tycker att hon gör ett bra och viktigt jobb för mer mediokra brottslingar så vill hon verkligen ha ett utmanande brottsmål. Så blir hon företrädare för Alex Andersson i ett LVU-mål- (LVU = Lagen om vård av unga). Till en början är det inte något speciellt med det. Alex är sju år gammal, hamnar i slagsmål på skolan, har svårt att koncentrera sig och svär som en sjöman. När hans lärare en dag upptäcker att hans lilla kropp är täckt av blåmärken och brännmärken från cigaretter så tar hon kontakt med socialtjänsten som tvångsomhändertar honom. Och det är där Sophia kommer in.

Men så händer saker en midsommarafton när Alex ska få prova att vara hemma hos sin mamma igen. Alex blir misstänkt för ett allvarligt brott och Sophia kämpar för att ta reda på vad som verkligen har hänt den lilla grabben. Till sin hjälp har hon bland annat kriminalinspektör Adam Sahla som är expert på brott mot barn och på att förhöra barn. Hon rådfrågar även sin morfar Sture, en pensionerad barnpsykolog, ibland. Även om hon gör det motvilligt,  de har en mycket komplicerad relation. Sophia är uppvuxen med sin mormor och morfar eftersom hennes mamma inte klarade av att ta hand om henne när Sophia var liten.

Jag tror faktiskt att jag tyckte bättre om den här boken än om Störst av allt. Historien om Alex gick rakt in i mitt hjärta. Persson Giolito beskriver denna struliga lilla slagskämpen med sådan ömhet men även realistiskt. Hur svårt det är att närma sig barn som inte litar på någon och motarbetar alla vuxna. Det är så fint. Relationen mellan Alex och hans lärare Lisa ger en bra bild av hur viktig skolan är för utsatta barn. Det finns också ett avsnitt i boken där hon har skrivit in sin pappa Leif GW - jätteroligt!

Missa inte den här boken som ges ut av Wahlström och Widstrand och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Annikas litteratur- och kulturblogg och Kulturbloggen 
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag.

Handling (förlagets text):
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.
Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Mitt omdöme:
Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus.

Andreas Ek är polis och det märks …

Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män - Thor Rutgersson och Ida Östensson

Den här boken läste jag i somras i jobbet, men det hindrar ju inte att jag skriver om den här.

Handling (förlagets text):
Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om är en bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, skönhet, flyktvägar, ego, ex och vänskap. Och här hittar du också samtalsguider och tips från män till män. Gamla föreställningar om hur män ska vara skadar oss alla och tiden har kommit för killar att börja prata med varandra och ta ansvar för en förändring. Det finns många sätt att delta i samtalet - men det viktigaste är att snacket kommer igång, att du som man börjar prata med andra killar och män omkring dig. Varför inte ta med dig den här boken nästa gång du träffar polarna, släkten, lagkamraterna eller kollegorna? A…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…