header

header

måndag 5 februari 2018

Krypens drottning - M.G. Leonard

Krypens drottning är uppföljaren till boken Kryp som jag skrev om här. Leonard skriver ju något så ovanligt som spänningslitteratur för barn där skalbaggar har en väldigt viktig roll. Sonen och jag var förtjusta i blandningen mellan vetenskap, mysterie och action. Förväntningarna på den här boken var därför ganska höga.

Handling (förlagets text):
Efter att äntligen hittat sin pappa vid liv stöter Darkus och hans vänner Betalt och Virginia på nya problem. Hans pappa verkar ha gått över till Lucretia Cutters sida. Och hon i sin tur verkar ha något riktigt hemskt i kikaren. Darkus pappa förbjuder dem att undersöka saken vilket gör dem än mer nyfikna. En försvunnen laboratorieassistent och en förgiftad vetenskapsman får dem att inse att det är fara och färde på riktigt och att de har ont om tid. De måste försöka kontakta Novak, Lucretias dotter, och be henne om hjälp.

Alla ledtrådar pekar mot den stora filmgalan i Los Angeles. De misstänker att Lucretia Cutter kommer att göra något fasansfullt där och lyckas med farbror Max hjälp att ta sig dit. Med sig har de sina skalbaggar som är till god hjälp, men vad Lucretia Cutter har i kikaren är värre än vad de någonsin kunnat föreställa sig.

Min reflektion:
Det här känns som en typisk mellanbok som har som syfte att bädda ordentlig inför den stora finalen. Den håller inte samma nivå som Kryp men ger föraningar om en väldigt spännande tredje bok, som ska heta Krypens krig och kommer ut i augusti. Eller egentligen kanske man inte kan säga att den inte håller samma nivå. Språket är bra, det kommer in några nya karaktärer som är roliga och spännande och miljöerna är ombytliga - boken tar oss från London till Los Angeles via en forskningsstation på Grönland. MEN det är  flera händelser som sätts igång och inte avslutas. Det är därför det känns som att Leonard bäddar i den här boken. Hon ger bakgrunden nu så att berättelsen kan ta ordentlig fart i nästa bok. Visst är det action även i Krypens drottning, ni behöver inte bli oroliga över det, men den lämnar läsaren med en känsla av att viss otillfredsställelse. Vi får dessutom veta en spännande hemlighet om Novak

 Ja, det här blev kanske en lite rörig reflektion men det är för att jag har blandade känslor om boken. Jag tyckte inte den var lika bra som den första men den fick mig att längta efter nästa. Det här är i alla fall en serie väl värd att läsa, särskilt tillsammans med ett barn som är intresserad av forskning, vetenskap, biologi och är djurvän.

Ett extra plus är det otroligt fina omslaget både på denna och på förra boken.

Boken ges ut av Opal förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokkoll och Jennies boklista

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...