Fortsätt till huvudinnehåll

Carolines arv - Katherine Webb

Carolines arv har ingått i mitt Projekt Hyllvärmare, som går ut på att läsa böcker som stått olästa i bokhyllan alldeles för länge (vi pratar flera år!). Jag har läst ett par böcker av Katherine Webb tidigare och tyckt mycket bra om dem. Det här är hennes debutroman.




Boken handlar om systrarna Beth och Erica som i vuxen ålder ärver släktens gamla gods som bebotts av deras elaka gamla mormor Meredith. Arvet kommer dock med ett krav. För att ärva så måste de bosätta sig där tillsammans. Deras första minnen av godset är idylliska (trots den elake mormodern och den ännu värre gammelmormorn Caroline) men sedan försvann deras kusin Henry spårlöst en sommardag och efter det var idyllen krossad.




När Beth och Erica åker till godset över julhelgen för att där, på plats, fatta beslut om de vill ärva stället eller inte så passar de även på att rensa och sortera. Erica hittar en resväska med Carolines gamla tillhörigheter. Bland annat ett fot som är taget i New York, innan hon flyttade till England för att gifta sig. På fotot så håller hon ett litet barn i knäet. Vem var barnet? Och vad hände egentligen med Henry? Det är frågor som Erica blir som besatt av att ta reda på.




Beth är inte lika intresserad. Hon mår väldigt dåligt psykiskt och det gamla huset berör henne illa. Hon vill inte prata om Henry, trots att Erica anar att Beth vet något om vad som hände. Kanske vet Erica också, fast hon inte kommer ihåg? Och deras barndomsvän Dinny, vad vet han?




Dinny tillhör en resandefamilj som enligt en gammal överenskommelse får ställa upp sina husvagnar på släktens ägor. Att flickorna umgicks med honom sågs inte med blida ögon och de har inte träffats sedan Henry försvann. Nu möts de igen som vuxna vilket river upp många gamla minnen.




Carolines arv är en generationsberättelse som sträcker sig över två kontinenter och mer än 100 år och det är en bok att begrava sig i. Det här så underbart när man trillar över sådana här böcker som får en att inte vilja göra något annat än att läsa. Jag sträckläste den! Kvinnoporträtten är fängslande och livsödena fascinerande. Även om den inte är en deckare så innehåller den mysterier och gåtor som bara måste lösas! Den handlar också om så mycket mer än vad jag har lyckats beskriva ovan, till exempel Beths sons vänskap med en förståndshandikappad ung man som Dinny tar hand om. Om omöjlig kärlek och omöjlig vänskap, om äventyr, kvinnors situation i olika tider och om hur hemligheter förtär.




Läs den men läs den när du har mycket tid så att du slipper lägga den ifrån dig. Köp boken nu och spara till påsklovet eller sommarsemestern!




Carolines arv ges ut av Historiska media och kan köpas på Adlibris och Bokus




Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna, Holavedsbrudar och Boklysten





Kommentarer

Mia Eggimann sa…
Jag har boken oläst i hyllan
Lyllo dig som har den framför dig!

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...