header

header

lördag 3 februari 2018

Carolines arv - Katherine Webb

Carolines arv har ingått i mitt Projekt Hyllvärmare, som går ut på att läsa böcker som stått olästa i bokhyllan alldeles för länge (vi pratar flera år!). Jag har läst ett par böcker av Katherine Webb tidigare och tyckt mycket bra om dem. Det här är hennes debutroman.
Boken handlar om systrarna Beth och Erica som i vuxen ålder ärver släktens gamla gods som bebotts av deras elaka gamla mormor Meredith. Arvet kommer dock med ett krav. För att ärva så måste de bosätta sig där tillsammans. Deras första minnen av godset är idylliska (trots den elake mormodern och den ännu värre gammelmormorn Caroline) men sedan försvann deras kusin Henry spårlöst en sommardag och efter det var idyllen krossad.
När Beth och Erica åker till godset över julhelgen för att där, på plats, fatta beslut om de vill ärva stället eller inte så passar de även på att rensa och sortera. Erica hittar en resväska med Carolines gamla tillhörigheter. Bland annat ett fot som är taget i New York, innan hon flyttade till England för att gifta sig. På fotot så håller hon ett litet barn i knäet. Vem var barnet? Och vad hände egentligen med Henry? Det är frågor som Erica blir som besatt av att ta reda på.
Beth är inte lika intresserad. Hon mår väldigt dåligt psykiskt och det gamla huset berör henne illa. Hon vill inte prata om Henry, trots att Erica anar att Beth vet något om vad som hände. Kanske vet Erica också, fast hon inte kommer ihåg? Och deras barndomsvän Dinny, vad vet han?
Dinny tillhör en resandefamilj som enligt en gammal överenskommelse får ställa upp sina husvagnar på släktens ägor. Att flickorna umgicks med honom sågs inte med blida ögon och de har inte träffats sedan Henry försvann. Nu möts de igen som vuxna vilket river upp många gamla minnen.
Carolines arv är en generationsberättelse som sträcker sig över två kontinenter och mer än 100 år och det är en bok att begrava sig i. Det här så underbart när man trillar över sådana här böcker som får en att inte vilja göra något annat än att läsa. Jag sträckläste den! Kvinnoporträtten är fängslande och livsödena fascinerande. Även om den inte är en deckare så innehåller den mysterier och gåtor som bara måste lösas! Den handlar också om så mycket mer än vad jag har lyckats beskriva ovan, till exempel Beths sons vänskap med en förståndshandikappad ung man som Dinny tar hand om. Om omöjlig kärlek och omöjlig vänskap, om äventyr, kvinnors situation i olika tider och om hur hemligheter förtär.
Läs den men läs den när du har mycket tid så att du slipper lägga den ifrån dig. Köp boken nu och spara till påsklovet eller sommarsemestern!
Carolines arv ges ut av Historiska media och kan köpas på Adlibris och Bokus
Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna, Holavedsbrudar och Boklysten

2 kommentarer:

Mia Eggimann sa...

Jag har boken oläst i hyllan

...med näsan i en bok... sa...

Lyllo dig som har den framför dig!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...