header

header

onsdag 7 februari 2018

Sanningen - Harlan Coben

Det var riktigt länge sedan jag senast läste en bok av Harlan Coben. Skulle gissa på över tio år sedan sist! Finns ingen särskild anledning till det, har bara inte blivit av. Men så blev jag nyfiken på hans senaste bok Sanningen.

Boken tar sin början under en begravning. Det är Maya som begraver sin man och fadern till sin tvååriga dotter. Två veckor tidigare så mördades han under ett rån, mitt framför ögonen på Maya. Maya är en före detta stridspilot som arbetar som flyginstruktör. Hon är traumatiserad efter att ha deltagit i strid och lider fortfarande av flashbacks, ett år tidigare så mördades hennes syster och nu har hennes man mördats. Att klara av att fungera som ensamstående mamma mitt i allt detta är inte enkelt.

Efter begravningen så får hon en digital fotoram av sin bästa vän så att hon kan känna sig säker på att barnvakten tar väl hand om dottern under dagarna när Maya jobbar. En morgon när hon går igenom gårdagens inspelning så ser hon något mycket märkligt. Hon ser sin man Joe som leker med dottern. Hur är det ens möjligt! Hon har nyss begravt honom. Kan man ens tro på det man ser med egna ögon eller är det någon som försöker bryta er henne? För att hitta svaret måste Maya ta itu med djupa hemligheter från sitt eget förflutna innan hon kan möta sanningen om sin man och sig själv.

Coben har skrivit en mycket spännande thriller som jag sträckläste. Han lyckades hålla mig som läsare intresserad av berättelsen under hela boken. Också att få mig att fundera, vrida och vända på alla fakta, tills själva sanningen uppenbarade sig. Jag började ana hur allt låg till några kapitel innan upplösningen men helt säker kunde jag inte vara så det var ingenting som förstörde läsupplevelsen.

Förutom en spännande historia så levererar Coben komplexa och intressanta karaktärer. Det är svårt att veta var man har Maya och det gillar jag. Tror inte att hon vet var hon har sig själv alla gånger...

Jag är glad att jag har återknutit bekantskapen med Cobens författarskap och det kommer inte att dröja tio år innan jag läser en bok av honom igen. Jag har läst att boken ska filmatiseras med Julia Roberts i huvudrollen. Det blir nog jättebra även om Roberts är betydligt äldre än Maya, men hon ser så ung ut så det spelar nog ingen roll :)

Boken ges ut av Bookmark Förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna, Boktokig och Boklysten
Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...