header

header

onsdag 13 maj 2020

If it Bleeds - Stephen King

Nu kära bokvänner så ska jag berätta att jag har läst en alldeles rykande färsk novellsamling av Stephen King. Den författare som jag ägnat absolut flest inlägg åt i den här bloggen. Boken kommer på svenska i juni och kommer att heta Blod säljer. Men, som jag sagt tidigare, King bör läsas på engelska om man känner att man fixar det - annars så läs honom på svenska det är bättre än att låta bli!

Psst...längst ner i inlägget hittar ni ett Youtube-klipp där Stephen King läser ur boken


Handling:

If it Bleeds består av tre noveller och en kortroman.

Först ut är Mr Harrigan's phone som är en lågmält ryslig historia. Den handlar om Craig som redan när han är 11 år får extraknäcka hos det lilla samhällets miljonär Mr Harrigan som på ålderns höst flyttat från det hektiska storstadslivet ut på landsbygden. Craig får betalt för att läsa högt för honom ett par timmar varje vecka och pyssla om hans krukväxter. Under åren så växer en vänskap fram mellan de två. Mr Harrigan är alltid vänlig mot Craig som dock förstår att man inte ska hamna på kant med gubben, då är han förmodligen skoningslös. En dag vinner Craig ganska mycket pengar på en lott som han fått av Mr Harrigan och för att visa sin tacksamhet  så köper han en iPhone1 ( de var helt nya när historien utspelar sig) till honom. Jag vill inte avslöja för mycket men mobilen kommer att spela en stor roll i det som händer senare.

Mr Harrigan's phone handlar om en vänskap (som håller även efter döden...) mellan generationerna och är en historia som skulle kunna ge dig mardrömmar.

Den andra novellen heter The life of Chuck och utspelar sig i en tid då jorden är på väg att gå under. Den börjar i slutet så att säga och sedan får man veta mer om Chuck vars bild och namn visas överallt under världens sista skälvande timmar.

Kortromanen har samma titel som hela novellsamlingen; If it Bleeds. Huvudpersonen är Holly Gibney, en karaktär som vi tidigare lärt känna i trilogin om detektivbyrån Finders Keepers samt i boken The Outsider. Det är minst sagt ett kärt återseende och roligt att hon gått från att vara bikaraktär till huvudkaraktär.

När Holly ser ett nyhetsreportage om en bomb som exploderat i en skola och dödat flera elever och lärare så berörs hon starkt. När hon ser ett uppföljande reportage så inser hon att det är något som skaver, något som inte stämmer med reportern som gör nyhetsinslagen. Utan att berätta om det för någon av sina kollegor så börjar hon undersöka frågan själv och står snart öga mot öga med ondskan - igen. Vi får också veta mer om karaktären Holly och hennes relation med sin familj.

En otroligt spännande novell som jag inte kunde slita mig ifrån och in i det sista var osäker på hur den skulle sluta.

Den fjärde och sista novellen heter Rat. Jag tror att King har någon slags förkärlek till att använda råttor i sina noveller, råttor har figurerat i många men denna gång på ett annorlunda sätt - mer än så ska jag inte avslöja. En lärare och författare, som hittills bara lyckats producera noveller men alltid drömt om att skriva en roman får en strålande idé till en bok. För att lyckas genomföra sitt projekt beger han sig, trots protester från sin fru, till en enslig belägen stuga. Skrivandet går bra men så får han influensa samtidigt som en storm är på ingående. Mot bättre vetande så bestämmer han sig för att stanna och slutföra sitt projekt.

En berättelse om besatthet och galenskap, ensamhet och vad man är beredd att göra för att få sin dröm att gå i uppfyllelse.

Mitt omdöme:
Det här är en stark novellsamling. Jag älskade alla förutom The life of Chuck som jag inte riktigt förstod mig på, inte heller vad författaren ville med berättelsen. Den hade jag kunna hoppa över. Men de andra tre novellerna är riktigt, riktigt bra. Det känns bra (? med ett visst mått av obehagskänsla, men det är ju det man vill åt när man läser King) att vara tillbaka i Kings universum. Att hitta knytpunkter med andra böcker han skrivit, återse karaktärer och få ta del av spännande berättelser. I vanlig ordning så avslutar han med ett efterord till oss Constant readers som ger en bakgrund till det han skrivit.

Läs den!

Boken ges ut av Hodder and Stoughton och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Bonus
Här får ni ett klipp där författaren själv läser ur boken!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...