header

header

söndag 17 maj 2020

Ödesmark - Stina Jackson

För någon vecka sedan så skrev jag ett inlägg om Stina Jacksons debutbok Silvervägen, nu har jag läst den nyutgivna Ödesmark.

Handling:
Även denna bok utspelar sig i Norrbottens inland, närmare bestämt i den fiktiva byn Ödesmark utanför Arvidsjaur. Det är inte mycket folk kvar i byn, många gårdar står tomma och övergivna. Liv bor i byn tillsammans med sin tonårige son Simon och åldrige far Vidar. Ryktet i byn säger att Vidar är rik men det är ingenting man ser varken på bil, hus eller kläder. Liv jobbar på byns bensinmack där hon både blir lämnad och hämtad av Vidar. Man kan säga att den udda familjen är något av en snackis i Ödesmark. ingen vet vem som är pappa till Simon och illvilliga röster påstår att det är Vidar. Vi får också träffa byns busar som odlar marijuana i ett ödehus, en ensamvarg som håller sig så långt från folk som möjligt och en sörlänning som hyr en stuga på Vidars mark. När en person hittas död i en brunn så rör polisen (Hassan som vi känner igen från förra boken - om jag inte missminner mig) upp gamla känslor och skvaller.

Mitt omdöme:
Jag tyckte väldigt mycket om Silvervägen och denna bok är också väldigt bra. Jag tycker om Jacksons avmätta språk som faller i klang med naturen och människorna hon skildrar. Det är också en väldigt spännande historia hon berättar. Det mesta utspelar sig i nutid och kretsar kring liv och hennes pappa Vidar, men vi får också en del tillbakablickar.

Liv är en stark karaktär. Hon har fått klara sig mycket själv och har vuxit upp utan mamma och med en butter och kontrollerande pappa som inte kunde hantera dotterns känslor i saknaden efter mamman och mer.

Tyvärr så hakar jag upp mig på ett par saker i boken som stör upplevelsen en del. det ena är att det återkommande beskrivs hur folks andedräkt luktar. Första gången var det ett bra sätt att skildra de karaktärer det gällde och situationen som var, men när det återkom så blev det repetitivt. Det andra är att precis alla karaktärer beskrivs som att de har bristande hygien, har gamla slitna kläder och allmänt ofräscha. Det blir nästan som en karikatyrbild av människor som bor i inlandet. Jag förstår att hon vill beskriva kontexten som Liv befinner sig i men...Ja, det störde mig i alla fall och tyckte att det gav en ensidig bild.

Med det sagt så är detta ändå en bra bok som är väl värd att läsa.

Boken ges ut av Albert Bonniers Förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Vargnatts bokhylla, Johannas Deckarhörna och Mysterierna.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...