Fortsätt till huvudinnehåll

Felsteg - Maria Adolfsson

Maria Adolfsson har skrivit en deckarserie som utspelar sig på Doggerland. Det här är den första boken i serien.

Jag var tvungen att googla om Doggerland finns på riktigt. Men det gör det inte. Det är ett fiktivt örike skapat av Maria Adolfsson. Doggerland består av öarna Frisel, Heimö och Noorö och ligger i Nordsjön mellan Danmark och Storbritannien. Heimö är den största ön och där ligger huvudstaden Dunker där stora delar av boken utspelar sig. Kulturen präglas av en blandning mellan det skandinaviska och det brittiska och språket är nordiska.

Handling (förlagets text):
Det är morgonen efter bistra, den stora ostronfesten i Doggerland. En kvinna vaknar bakfull på ett hotellrum, i sällskap med fel man. En annan kvinna hittas brutalt nedslagen i sitt kök. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby får i uppdrag att leda mordutredningen, som inte underlättas av att hennes arrogante chef varit gift med offret.

Kanske började allt redan i det märkliga kollektivet på sjuttiotalet. Kanske med ett telefonsamtal i våras. Kanske finns sanningen i byskvallret på puben Haren och Kråkan.

Karen inser att hon måste hitta ett alibi åt en av de misstänkta för att själv slippa skylta med sina misstag. samtidigt växer en vänskap fram mellan henne och offrets dotter.

Karen Eiken Hornby har återvänt till Doggerland för att glömma sitt förflutna med hjälp av arbete, alkohol och män hon inte tycker om. Nu tvingas hon navigera mellan egna och andras felsteg.

Mitt omdöme:
Jag har lite svårt att förstå att det här är en debutroman. Adolfsson känns som en författare som har skrivit flera böcker tidigare. Bara detta att ha modet att hitta på ett nytt land (jo, jag vet att det är gjort tidigare men ändå!).

Ni som tittar in på den här bloggen med jämna mellanrum och kommer ihåg vad jag skriver vet att jag gillar karga miljöer som sätter karaktärerna på prov. Det är precis vad Adolfsson bjuder på i Felsteg. Det är blåsigt, långt mellan gårdarna och färjan till fastlandet går bara om vädret tillåter.

Huvudkaraktären Karen är mänsklig och komplicerad. Hon ställer till det för sig men är tuff och vågar gå sin egen väg. Hon har det inte alltid lätt i den manliga världen på polishuset, särskilt som hon inte lever upp till hur de tycker att en kvinna ska vara. För hon får ansvar för utredningen, eftersom chefen anses jävig (och kanske även misstänkt) så får hon kämpa för att bli accepterad.

Själva deckargåtan är spännande och intressant. Efter att ha lyssnat på denna gav jag mig genast i kast med uppföljaren Stormvarning.

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Boktanken, Johannas Deckarhörna och Enligt O.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon