header

header

onsdag 29 december 2010

Mord under julgranen

Jag har som jultradition att läsa en deckarantologi från bokförlaget Semic, detta blir den fjärde i ordningen för mig. Är lite osäker på hur många det finns totalt. Årets antologi heter Mord under julgranen och innehåller tio noveller, alla inom deckar/skräckgenren och med anknytning till julen.

Författarna som bidragit är Håkan Nesser, Åke Edwardson, Katarina Mazetti, Inger Frimansson, John Ajvide Lindqvist, Henning Mankell, Torbjörn Flygt, Arne Dahl, Maria Ernstam och Johanna Nilsson.

Jag konstaterar ganska fort att jag läst två av novellerna tidigare. Lindqvists bidrag Equinox finns med i hans Pappersväggar och Mankells Mannen med huvan har de tyvärr återanvänt. Dåligt tycker jag, men kanske har de svårt att få in bidrag. Den fanns med i antologin Mord på julafton, som jag läste 2003. Är lite imponerad av mig själv att jag kom ihåg den, men den handlar om en ung Wallander så det är väl därför..?

Katarina Mazetti skriver som vanligt bra och Johanna Nilssons novell är imponerande, ett riktigt bottennapp är Åke Edvardsons bidrag. Sammanfattningsvis tycker jag att årets antologi håller en hög nivå, trots att jag är kritisk mot återanvändningen av Mankells novell...

2 kommentarer:

Moa Frygell sa...

Vad kul. Jag har precis läst just den hemma hos mamma nu i mellandagarna. Håller med dig om Johanna Nilsson, hon är kung.

...med näsan i en bok... sa...

Har ju inte läst nåt av henne tidigare, kanske måste bli ändring på det nu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...