header

header

tisdag 7 juni 2011

Alla själars natt - Deborah Harkness

Världen består inte bara av människor. Den befolkas även av häxor, demoner och vampyrer. Diana Bishop är häxa, när hon var liten dog hennes föräldrar en våldsam död och Diana bestämde sig för att inte utnyttja sina magiska krafter utan leva som en människa. Hon utbildade sig till vetenskapshistoriker och forskar i alkemi. Diana är född i USA men befinner sig i Oxford som gästforskare när vi först får lära känna henne. Som ett led i sin forskning beställer hon upp ett antal gamla handskrifter från bibliotekets arkiv. En av handskrifterna är förhäxad och visar sig dra till sig ett otal väsen av alla slag. Diana tvingas göra upp med sitt förflutna och med det fakta att hon är en häxa.

Ett av alla väsen som dras till henne är vampyren, tillika läkaren och forskaren Matthew Clairmont. De träffas på biblioteket och blir hopplöst förälskade, vilket inte uppskattas av alla. Det är nämligen förbjudet med kärleksrelationer mellan olika typer av väsen. Matthew forskar i alla väsens ursprung och föröker lösa gåtan huruvida de har ett gemensamt ursprung eller inte.

Bodleian Library
Upptäckten av den magiska handskriften samt Matthews och Dianas kärlek tvingar dem att lämna Oxford, stämningen blir alltför hotfull. De beger sig till Mattews urgamla vampyrfamilj i Frankrike. Lite senare i boken får vi även stifta bekantskap med Dianas moster och dennas flickvän i USA.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken, en slags feel-good Harry Potter för vuxna. Att första delen av boken utspelar sig i Oxford och då främst på the Bodleian Library gör inte heller saken sämre. Harkness har skapat en värld bestående av magiska häxor, kreativa demoner och intellektuella vampyrer som håller sin existens gömd för människorna. Det är ett bra tempo i boken, spännande men inte alltför snabbt. Under läsningen upptäckte jag hur jag funderade på boken och karaktärerna när jag inte läste och hur jag längtade efter att få öppna boken. Deborah Harkenss är professor i historia med vetenskap och medicin som specialitet. Det skiner igenom i boken och ger den en slags trovärdighet även om den behandlar en helt uppdiktad värld.

Deborah Harkness
Det är en ganska lång bok, 689 sidor, och det finns ett parti i boken som hade kunnat kortas betydligt. Det är när Matthew och Diana befinner sig i Frankrike och lär känna varandra ordentligt. Jag har även lite problem med hur vampyrerna är, de jämförs allt för mycket med vargar och blir därmed lite varulvslika. Trots Matthews världsvana, intellekt och utbildning så är han en alfahanne i en flock och agerar därefter. Han bestämmer och domderar över sin familj och har en rätt tråkig kvinnosyn. Diana protesterar trotsigt mot detta men står trots allt ut på grund av sin kärlek till honom. Ja, ni förstår, det är som gjort för att man ska bli lite irriterad.

Harkness har ett bra flyt i språket, är skicklig på att beskriva miljöer och bygger upp karaktärer på ett bra sätt. Som läsare får man lära känna ett antal karaktärer och hon får mig att känna mig delaktig, som att jag verkligen känner dem alla. Ingen karaktär är mindre viktig och de blir mina vänner. Det är några dagar sedan jag läste ut boken men jag tänker fortfarande på dem och längtar efter fortsättningen. Alla själars natt är första boken i en triologi, så nu är det bara att vänta på nästa bok.

Som ni kanske förstår så rekommenderar jag starkt boken.

Andra som bloggat om boken är Malin, Fiktiviteter och  Bokmalen

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ständigt dessa vampyrer ;) sa Librarybeth som har ruskigt svårt att lämna kommentarer här. Blogger trilskas med mig!

Anonym sa...

Tycker det har varit krångel med Blogger länge nu...
Säger ...med näsan i en bok... som också har svårt att lämna kommentarer

Hundöra sa...

Jag har velat läsa den här boken länge, men den är så himla FET. :)

Du tycks gilla den så kanske borde jag göra ett försök... någon gång.

Hanna Ågren sa...

När kommer nästa bok?

...med näsan i en bok... sa...

Hanna - som jag förstått det så har man valt att inte ge ut bok nr två på svenska...tråkigt tycker jag.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...