header

header

onsdag 8 juni 2011

American Gothic Tales III

Det var ett tag sedan jag senast läste några noveller ur novellsamlingen American Gothic Tales, redaktör Joyce Carol Oates. Trots läsning av Lovecraft och Harkness var jag inte helt redo att lämna demoner, mystik och spöken riktigt än. Kände också för att underhålla min engelska lite.

Nåja, tänkte jag kort skulle nämna lite om de noveller jag läst denna gång.
Först ut var Afterward av Edith Wharton (1862-1937) som handlar om ett ung amerikanskt par som flyttar till den engelska landsbygden för att uppfylla sina drömmar. De hittar det perfekta huset - det ligger avskiljes, är lagom primitivt och har rätt utseende. Det enda det saknar är ett eget spöke. Lokalbefolkningen hävdar dock att det finns ett spöke men man vet aldrig att man har mött det förrän långt efteråt...
The Striding Place av Gertrude Atherton (1857-1948) handlar om Weigall som befinner sig i Yorkshire och jagar skogsfågel, något som för övrigt tråkar ut honom. Vädret är förfärligt och han är orolig för sin bäste vän som varit försvunnen några dagar. På grund av sin oro men också för att sysselsätta sig med något annat än jakt beger han sig ut i skogen för att leta efter sin vän.
Death in the Woods av Sherwood Anderson (1876-1941) handlar om en gammal fattig kvinna som under hela sitt liv inte gjort annat än tagit hand om andra, sett till att andra har haft mat och värme. Vi möter henne en sen, kall vinterdag på väg från byn till sin lilla stuga.
The Outsider av H.P. Lovecraft (1890-1937) är en ryslig historia som också fanns med i samlingen Skräckens labyrinter som jag lyssnade på som ljudbok alldeles nyss.Här möter vi en person som inte minns något av sitt förflutna, inte kommer ihåg andra personer och lever avskilt från världen. En dag gör han en fruktansvärd upptäckt...
A Rose for Emily av William Faulkner är en tillbakablick på den mystiska och otrevliga Emilys liv.
En novell som jag hoppade över är August Derleths (1909-1971) The Lonesame Place. Den var så tråkig att jag inte orkade ödsla tid på den.

Om ni vill läsa vad jag har att säga om tidigare noveller jag läst ur samlingen kan ni klicka här och här

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...