header

header

torsdag 24 februari 2011

American Gothic Tales II

Den har legat på nattduksbordet nu ett tag, novellsamlingen American Gothic Tales, red. Joyce Carol Oates och det var länge sedan jag öppnade den och läste. Jag har skrivit om några av novellerna tidigare här.
Tidigare i veckan kände jag åter lusten att läsa några gotiska spökhistorier och tog mig an tre stycken. Först ut var Charlotte Perkins Gilmans (1860-1935) berättelse The Yellow Wallpaper. En ung gift kvinna,  med neurotiska besvär står i huvudrollen. Hennes läkare till man hyr ett gammalt hus på landet för att ge sin fru frisk luft, lugn och ro. Kvinnan vantrivs i huset och börjar ana något som rörs sig i de gula tapeterna, men vad är verkligt och vad är galenskap?
Näst på tur var Henry James (1843-1916) och hans novell The Romance of Certain Old Clothes som berör syskonrivalitet som går så djupt att inte ens döden kan stoppa den.
Sist ut var Ambrose Bierces (1842-1914?) The Damned Thing där vi kliver rakt in i en obduktion/ rättsundersökning. En man har dött under mystiska omständigheter, vittnet hörs men hans historia är svår för de närvarande att ta till sig...

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...