header

header

tisdag 15 februari 2011

Mörkt vatten - Joyce Carol Oates

Oates gör det igen. Hon tar en verklig händelse, ändrar lite namn och sedan låter hon fantasin spinna fritt. I Mörkt vatten utgår hon ifrån vad som har kommit att kallas för the Chappaquiddick incident och involverade den amerikanska (USA) senatorn Edward M. Kennedy. 1969 körde han av vägen och ner i ett vattendrag, morgonen efter hittades bilen med Mary Jo Kopechnes döda kropp i. Ed Kennedy erkände sig skyldig till att flytt från olyckan.

I Oates bok Mörkt vatten får vi möta en ung kvinna vid namn Kim, hon jobbar som politisk journalist och skrev sitt examensarbete om senatorn som plötsligt dyker upp på den 4:e juli fest som hon är på. Kim hade tänkt sova över hos sin kompis Bunny men bestämmer sig i stället för att följa med senatorn när han lämnar festen. Senatorn har druckit en hel del under festen och kör bilen i snabb fart med en vodka tonic i handen. Han har bråttom, tar en genväg, missar en kurva och kör rakt ner i ett vattendrag.

Som den skickliga berättaren hon är så hoppar Oates fram och tillbaka i tiden, ena stunden befinner vi oss i den sjunkande bilen, andra stunden på festen och nästa stund får vi veta mer om Kims uppväxt, familj, mål och drömmar. Det är ingen hemlighet att Oates är en av mina favoritförfattare och jag gillar hennes ordflöde, hennes beskrivningar - hennes skriv- och berättarteknik helt enkelt.

Jag lyssnade på Mörkt vatten som ljudbok, uppläsare var Rebecka Hemse. Jag tycker att hon läste bra, hade ett bra tempo och en behaglig röst att lyssna på. Jag tror däremot att det här är en bok som jag hade fått mer ut av om jag hade läst den i bokform. Det jag vanligtvis gillar med hennes böcker, att hon hoppar mellan perspektiv och tidperioder, känns rörigt när jag lyssnar. Kanske för att jag har svårt att lyssna koncentrerat hela tiden samtidigt som jag kör bil.

6 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Mörkt vatten läste jag förra året och jag tyckte mycket om den. Men jag är ju lite av Oates-fan så jag kan väl säga att jag inte läst något av henne som jag tyckt varit dåligt!

Librarybeth sa...

Jag är också stor Oates-fan, har denna kvar att läsa. Tror det får den som får min uppmärksamhet härnäst, har just läst Alfahannen av Wennstam efter Igelkottens elegans - tvära kast!!

Hanneles bok-paradis sa...

jag har några av hennes böcker som väntar..

Eli sa...

Jag älskar också Oates, men denna har jag inte läst än. Den står på läslistan!

...med näsan i en bok... sa...

Hon är ju så himla produktiv den kvinnan, så det är svårt att hinna med att läsa alla hennes böcker...Jag har läst en hel del av hennes böcker men långt ifrån alla.

Librarybeth sa...

Mmm, men de allra ruggigaste hoppar jag över. Har du läst Djur? Den gillade jag skarpt!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...