header

header

söndag 6 februari 2011

Tre sekunder - Roslund & Hellström

Tre sekunder är Roslund & Hellströms femte thriller och jag har läst dem alla. I Tre sekunder möter vi Paula, eller Piet Hoffman som han egentligen heter. Han är infiltratör och jobbar åt den svenska polisen med att infiltrera och komma åt den polska maffian. Samtidigt lever han i en fin förort tillsammans med sin fru och deras två barn, han hämtar barnen på dagis och frun tror att han arbetar på ett säkerhetsföretag. Vi får även återstifta bekantskap med den slitne kriminalkommissarien Ewert Grens som utreder ett maffialiknande mord. Ewerts och Piets vägar korsas på fler än ett sätt och avslutas på ett ytterst dramatiskt sätt.

Rolsund & Hellström har en förmåga att skriva spännande och engagerande berättelser. Jag skulle gissa att de väljer tema först och sedan hittar på historien, jag vet inte, men så känns det. Deras bästa bok hittills tycker jag är Odjuret som också var deras första. I den fick man som läsare brottas med flera moraliska och känslomässiga frågeställningar. De lyckades få med ett flertal perspektiv och sätt att se på brott, hämnd och människors utsatthet. Tre sekunder berör mig inte på samma sätt, den väcker inte lika många tankar, men det är en oerhört spännande historia.

Jag har fått flera kommnetarer här på bloggen av läsare som tyckt att boken stundtals har varit långsam och seg. Jag håller inte med. Visst den är detaljrik och noggrann, men jag gillar det och att de lyckas blanda det konceptet med action värt en actionfilm. Ibland kanske det är lite väl mycket upprepningar, men inget jag som läsare inte kan leva med...

Något jag gillar extra mycket med den här boken är Ewert Grens utveckling. Vi har tidigare fått följa honom i hans ouppklarade sorg över sin fru som han i en olyckshändelse körde över och skadade för livet. I över 20 år har hon varit rullstolsbunden och hjärnskadad, okontaktbar. I den förra boken Flickan under gatan avled hon tillslut. Det har gått över halvåret sedan dess och Ewert åker fortfarande ut till hennes tidigare boende, tills en sköterska säger åt honom att han inte får komma dit mer och att han inte kan schemalägga sin sorg. Någonting händer med Ewert, han konfronterar sin sorg och sin skuld och vi börjar få se en mer positiv människa. Han närmar sig till och med den hatade åklagaren Ågestam och bjuder in denna i sina hemliga efterforskningar.

Om ni gillar klassiska deckare så kommer ni att gilla denna och man behöver inte ha läst Roslund & Hellströms tidigare böcker för att hänga med in denna, även om det såklart kan vara en fördel.

1 kommentar:

Erika sa...

Jag gillar verkligen Roslund & Hellströms böcker. Min favorit i serien är Edward Finnigans upprättelse.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...