header

header

lördag 26 februari 2011

Att tro på Mister Pip - Lloyd Jones

Historien utspelar sig på ön Bougainville tillhörande Papua Nya Guinea i Stilla Havet. Matilda växer upp på den paradisliknande ön mitt i ett inbördeskrig. Öborna har ledsnat på att bli utnyttjade kopparbolaget som är till hälften statsägt och till hälften ägt av ett australiskt gruvbolag. De kämpar för självständighet och kopparbolaget hyr in det fruktade legosoldatsföretaget Sandline International. Ön stängs av, blockeras från resten av världen och under ett flertal år utspelas obeskrivbara grymheter mot öbefolkningen. Skolan i Matildas by stängs igen och barnen driver vind för våg fram till att den enda vita mannen i byn, kallad Glosöga, erbjuder sig att hålla i lektioner. Ingen har egentligen pratat med Glosöga, eller Mr Watts som han egentligen heter, tidigare och man har förundrats över han och hans frus märkliga beteende. De bor i det gamla överväxta missionhuset och är inte del av byns gemenskap.

Mr Watts är inte lärare egentligen och har begränsade kunskaper, men han älskar Charles Dickens och varje dag håller han högläsning ur Lysande utsikter. Det blir barnens vattenhål och Matilda upptäcker hur man kan krypa under skinnet på någon som inte finns, hon upptäcker fantasins krafter och hur det uppdiktade kan få oanade konsekvenser på verkligheten. Länge är byn förskonade från rebellerna och legosoldaterna, men en dag dyker de upp och efter det blir livet sig inte likt.

Att tro på Mister Pip  av Lloyd Jones är en bok om relationer, om hur litteratur och fantasi kan användas som vapen och tröst, det är en bok om våld och makt, svek och kärlek, framtidstro och förtvivlan. Jag lägger i från mig boken med en djup känsla av sorg, men även en viss känsla av lättnad, Matildas lättnad. Hon har krupit under mitt skinn och jag kommer att bära henne med mig länge.

2 kommentarer:

Fru E sa...

Åh, jag älskade den här boken! Även om jag inte gillade slutet, tyckte att han skulle låtit några trådar hänga löst i stället för att knyta ihop det. Det blev tyvärr lite väl bra... Men åh, vad härligt det är att läsa om litteraturens kraft!

...med näsan i en bok... sa...

Kan till viss del hålla med dig, men jag är glad att man fick en förklaring till clownnäsan:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...