header

header

lördag 12 februari 2011

Flyga drake - Khaled Hosseini

Amir växer upp tillsammans med bästa kompisen Hassan i ett fredligt Afghanistan. De växer upp i samma hushåll, men Hassan är tjänare och Amir husbondens son. Hassan är totalt lojal mot Amir och ställer upp och hjälper honom i alla lägen, tyvärr lyckas inte Amir återgälda den lojaliteten när han väl har chansen. Hassan och Amir splittras. Hassan och hans pappa flyttar från Kabul och Amir lever kvar med sitt dåliga samvete. 1979 invaderar Sovjetunionion Afghanistan och Amir flyr till USA tillsammans med sin pappa. Långt senare, när talibanerna styr Afghanistan, Amir har gift sig och är en framgångsrik författare så får han ett meddelande från en av sin fars gamla vänner. Amir återvänder till ett Afghanistan som inte alls liknar det land han lämnade. Tiden i hemlandet blir dramatisk och han tvingas konfrontera och göra upp med sitt förflutna.

Jag lyssnade på Flyga drake som ljudbok, min första ljudbokslyssning på mycket länge. Till en början hade jag svårt att koncentrera mig på boken, tankarna for liksom bara iväg. Jag tyckte också att det var jobbigt när uppläsaren Krister Henriksson ändrade tonläge och jag var tvungen att hålla på att ändra volymen. Någonstans i den andra CD skivan glömde jag bort allt det och hade inga problem att koncentrera mig och hänga med i historien som är otroligt griapande och lärorik. Vid ett tillfälle märkte jag plötsligt att jag höll så hårt i ratten (jag lyssnar i bilen) att knogarna vitnade och flera gånger hur jag högt kommenterar och reagerar det jag lyssnar på.

En anledning till att jag valde just Flyga drake är att jag ville lära mig mer om landet Afghanistan och dess kultur. Den önskan uppfylldes. Som bonus fick jag en riktigt bra men stundtals smärtsam berättelse. Det är en berättelse som utan skyddsglasögon beskriver ojämlikheten i en vänskap, en kär fars lögner, en rädd pojkes svek och de konsekvenser det har för omgivningen och framtiden. Den beskriver grymhet och uppoffringar, stora teman.

Efter att ha läst Flyga drake bestämmer jag mig för två saker, dels att se filmen och dels att läsa Tusen strålande solar. Jag rekommenderar verkligen att läsa Flyga drake.

3 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

Afganistan är intressant, svårt att förstå, filmen har jag sett..

...med näsan i en bok... sa...

Ett land med lång historia av elände, många olika folkstammar och väldigt olik kultur jämfört med vår...

noor sa...

Boken läste ja för några veckor sedan och den är så bra och spännande! Men vad har du för tankar kring hur det kanske ser ut för Sohrab och Amir idag?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...