header

header

torsdag 6 januari 2011

American Gothic Tales

Jag läser två böcker parallellt just nu, en av dem är antologin American Gothic Tales som Joyce Carol Oates står bakom. Som jag tidigare har nämnt så har jag tänkt skriva om den i flera inlägg, i stället för att göra en recension. Det känns på något sätt mer rättvist och logiskt.

Läsningen går inte så fort nu, av flera anledningar. Dels har jag börjat ett nytt jobb som har ett helt annat tempo än mitt tidigare, där jag faktiskt kunde plocka upp en bok och sitta och läsa nån timme då och då under arbetstid - helt otänkbart nu. Sedan har jag prioriterat fritiden lite annorlunda, böckerna har fått tid i slutet av dagen och då har jag varit så trött att jag bara orkat läsa några sidor. Nåja, så kan det vara ibland.

Har i alla fall läst några berättelser ur American Gotic Tales. Först ut var ett utdrag ur Charles Brockden Browns (1771 - 1810) bok Wieland, or the Transformation där vi får lyssna på en mördares försvarstal. Hans offer var hans fru och barn och han dödade dem under någon slags religiöst psykotiskt tillstånd.

Andra berättelsen var den mer kända The Legend of Sleepy Hollow av Washington Irving (1783 - 1859). Känd eftersom många nog har sett Tim Burtons film med samma namn där Johnny Depp spelar Ichabod Crane. Filmen har så klart(...) gått ifrån historien ganska ordentligt. Jag tyckte att det var en trivsam och lite smårolig mörk novell som jag gärna rekommenderar er att läsa.

Har också hunnit med två kort noveller av Nathaniel Hawthorne ( 1804-1864) som väl inte var några höjdare, mest intressanta om man vill ha mer litteraturhistorisk kunskap om genren skräck...

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...