header

header

onsdag 19 januari 2011

Inspirationsläsning

Sitter här och bläddrar i ett par brödböcker och det är inte utan att jag blir sugen på att baka...och äta...

Böckerna jag inspireras av är dels en (för mig) ny, nämligen Bröd från Brunkebergs bageri av Heléne Johansson. Hon skriver om hantverket att baka bröd och delar med sig av sina goda recept. Jag gillar att baka bröd, men har bara bakat med surdeg en gång för många år sedan. Nu inspireras jag och i huvudet börjar jag planera att sätta igång minst en surdeg:) Inser dock att jag "måste" köpa en degmaskin för att det ska bli riktigt bra...

Den andra boken jag sjunker in i och inspireras av fick jag i födelsedagspresent 1999, men skam att säga har jag bara bakat ett recept ur den. Detta ska det bli ändring på!

Boken heter Tassajaras brödbok och är skriven av den zenbuddistiska munken Edward Espe Brown och kom först ut på svenska 1976, men då under namnet Levande bröd. Han har en mer filosofisk inställning till brödbaket och säger att receptet bara är en stomme, det är du som blåser liv i det efter dina önskningar. Här är det mer exotiska recept, till exempel hirsbröd och majsbröd med jalapeñopeppar. För att inte tala om småkakorna med philadelphiaost...Mmm, här ska bakas

3 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

Maken hade fått surdeg och testade i helgen, mums, fast lite pyssel var det.

Marie sa...

Brunkebergsboken är helt underbar, jag har förlorat mig helt i den, och satt min första surdag (jag hatar egentligen att baka). Degen blir förhoppningsvis bröd till helgen. Den andra boken har jag inte hört talas om.

...med näsan i en bok... sa...

Baka är på något sätt rogivande tycker jag. Har förstått att det är en hel del pyssel med surdeg och att det kan bli en besatthet...(visst finns det en blogg i ämnet...?. Nu är det bestämt, jag sätter igång en surdeg i veckan!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...