header

header

torsdag 30 juni 2011

De som går igen - Marcus Sedgwick

Peter och hans pappa Tomas har ständigt flyttat och bott på olika ställen, alltid i utkanten av samhället. Peters mamma dog i barnsäng när han föddes och han lever i tron att pappan är arg på honom för det. En dag, mitt i vintern slår de sig ner utanför byn Chust och tar arbete som vedhuggare. Tomas gräver en vallgrav runt huset och förvandlar udden som det ligger på till en ö. Han förklarar inte för sin son varför han gör det. Han är överlag hemlighetsfull och har ett gammalt skrin som Peter aldrig har fått titta i. Tomas dricker mycket och ofta sitter han i stugan och super medan Peter får arbeta. Märkliga saker börjar hända i Chust och Peter blir allt mer inblandad i dem. Plötsligt befinner sig Peter i ett krig mellan människor och döda som reser sig ur sina gravar. Rykten surrar om att skuggornas drottning växer sig allt mäktigare och Peter anar allt mer att hans far är någon helt annan än han tidigare trodde.

De som går igen är en ungdomsbok men jag har absolut behållning av att läsa den. Den påminner mig om de gamla ursprungliga skräckberättelserna och det märks att Marcus Sedgwick har forskat mycket i de gamla legenderna kring vampyrer, nosferatu, vurvolak med mera. Han har hämtat stoff från flera myter och sedan vävt ihop dem i sin berättelse. Boken utspelar sig dessutom i en avlägsen belägen by i Östeuropa någon gång under 1600-talet vilket inte gör det hela sämre.
Sedgwick kryddar sin spökhistoria med kärlek, äventyr och romantiska karaktärer som den vackra romska flickan Sofia, den mytiske vinterkonungen och den hemlighetsfulle fadern. Han målar upp en dyster och hotfull miljö på ett sätt som gör att jag känner mig ytterst närvarande i det som händer. Jag finns där när Peter och Agnes tysta och rädda sitter och väntar en hel natt på den mystiske bedragaren, jag finns där när Peter och Tomas hjälper till med begravning av Radu och när Sofia och Peter paniskt flyr den odöde Radu.
Snyggt omslag har den också!
Om du gillar klassiska spökhistorier och spänning tycker jag absolut att du ska läsa den här boken.

Läs gärna vad Böcker, böcker, böcker, Bokfink, Boktokig, Boktoka och Eli läser och skriver säger om boken.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...