Fortsätt till huvudinnehåll

Helgonet - Carin Gerhardsen

Helgonet är den fjärde boken i Gerhardsens Hammarbyserie, tidigare böcker har jag skrivit om här och här.

Sven-Erik Erlandsson tar en promenad hem från den årliga festkvällen med pokergänget. Inte långt hemifrån blir han skjuten till döds, avrättningsstil. I fickan hittar man fyra spelkort (två svarta ess och två svarta åttor...) och en svårtydd lapp som delvis förstörts på grund av den tidiga morgonens regn. Kriminalkommissarie Conny Sjöberg avbryter sin semester och kallar samman sitt arbetgäng, med nytillskotten Hedvig "Geddan" Gerdin och Odd "Loddan" Andersson. Tack vare Geddans briljanta intellekt och Sandéns heroism kommer man snabbt en lösning på spåret, men är det den enkla sanningen eller finns det mer hemligheter att nysta i?

Detta är alltså den fjärde boken där man får följa Sjöberg och hans arbetsgrupp. I Helgonet knyts en del trådar ihop från föregående böcker och nya trådar skapas. Jag fullkomligt älskade Pepparkakshuset och Mamma, pappa, barn, men jag tycker inte riktigt att Gerhardsen får till det i de två senaste böckerna.
Carin Gerhardsen
I Helgonet saknar jag särskilt djupdykningen i karaktärernas privatliv, nu blir det liksom bara korta referat kring varje person - möjligtvis med undantag Sandén och Geddan. Men även när det gäller dem håller hon oss mest vid ytan, trots att hon skapat intressanta spår att följa hos dem båda. Till exempel att Jenny (Sandéns dotter) blir gravid med okänd man och att Geddan återvänder till arbetslivet efter trettio år som hemmafru, men mer än så får vi inte veta. Jag vill veta vad de känner, tycker, upplever etc, etc.
Jag gillar hennes flirt mot verklighetens Sverige genom att lägga in en polis som varit deltagare i Idol och en polischef som begår grova sexuella brott.
Men, jag saknar också spänningen som Gerhardsen mycket skickligt byggde upp i sina två första böcker som var fullkomligt omöjliga att lägga ifrån sig och där man fräste ifrån när folk störde en i läsningen. Hon har en intressant mordhistoria, den är bra och väl genomtänkt, trots det fångar hon mig inte. Jag tror att det återigen beror på att hon inte låter mig som läsare komma i kontakt med de inblandade karaktärerna. Jag får inte lära känna dem särskilt bra, får inte känslan för dem.

När jag läser får jag känslan av en bok som hade kunnat bli riktigt, riktigt bra, med lite mer jobb. Kanske befann hon sig under alltför stor tidspress när hon skrev? Kanske har hon bara inte lagt ner lika mycket själ i den här boken som i de första två... Synd! Det är en medelbra bok, som duger i pocketversion vid stranden, men den hade potential till att nå upp till samma höjder som Pepparkakshuset och Mamma, pappa, barn.

Köp boken på Adlibris, Bokia eller Bokus

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Julklappsboken: Selma Lagerlöf berättar ett barndomsminne - Selma Lagerlöf

I oktober så läste vi Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf i bokcirkeln. När vi pratade om boken så började vi fundera på om det fanns någon inspelning av hennes röst någonstans, vi ville så gärna höra hur hon lät. Vi sökte och hittade en inspelning av julnovellen Julklappsboken och lyssnade på den tillsammans på träffen nu i november. För det första - så himla mysigt att lyssna i grupp samtidigt som man fikar gott. Det rekommenderas starkt! I novellen så berättar Selma ett minne från julafton när hon var tio år. Jag blev inte besviken på hennes röst och berättarkonsten har hon även muntligt, inte bara skriftligt. Jag riktigt kände att jag var med där på Mårbacka när klapparna skulle delas ut och delade barnet Selmas stora förväntan - skulle hon få det hon mest av allt önskade sig? Detta är mer än bara ett barndomsminne. Det är också en kärleksförklaring till läsning och böcker. Så mitt heta tips är köp/ låna/streama  isnpelningen och lyssna. Gärna tillsammans med någon so