Fortsätt till huvudinnehåll

Tjärven - John Ajvide Lindqvist

Avgångsklass -86 återförenas en midsommarafton 25 år efter studenten. Det är fyra män och tre kvinnor som samlas och för flera av dem är det första gången de ses sedan skoltiden. Det är den framgångsrike Marcus som styrt ihop festen och med hans snabba, dyra båt tar de sig ut till ön Tjärven i Stockholms skärgård. Där ska det grillas, drickas och pratas gamla minnen. De hinner inte mer än starta grillen så dyker det upp två otäcka typer som åker från ön med Marcus båt och lämnar gänget strandsatta och något tilltufsade. Men är det midsommarafton så är det! Humöret stiger igen och de bestämmer sig för att göra det bästa av situationen - fortsätta festen. Plötsligt får de syn på en ensam man från sjöräddningen, han står stilla på klipporna och blickar ut över havet. När han vänder sig om förstår de att allt inte står rätt till, men kan det verkligen vara en...zombie? De finns väl ändå inte...eller? Midsommarafton är den dag på året då de som för evigt fryser kan söka sig till ljuset och värmen. De drunknade stiger upp ur havet. Och de är hungriga.

John Ajvide Lindqvist
Det här är så bra, mycket bättre blir det inte! Lindqvist är som vanligt en suverän berättare, han fångar mitt intresse på en gång och håller kvar det ända till slutet. Jag märker hur jag i slutet av boken håller händerna för ögonen och spänner kroppen när jag lyssnar på den slutgiltiga uppgörelsen.
Likt alla bra skräckförfattare är Lindqvist skicklig på att skildra relationer och människors inre, deras osäkerhet, svagheter och styrkor. Trots att alla i avgångsklass -86 varit med om mycket, utvecklats på olika sätt och skaffat sig nya positioner i livet halkar de obönhörligen tillbaka i gamla mönster. Ett annat bra grepp är att ta en sådan idyllisk miljö som Tjärven och förvandla den till något så obehagligt och otäckt. Frågan är om man kommer att våga doppa tårna i havet efter att ha lyssnat på den här boken..? Boken, historien påminner mig om den typiska amerikanska collegeskräckfilmen, förutom att colloge ungdomarna har hunnit passera fyrtio och det här är mycket, mycket bättre.
I vanlig ordning är musik viktig i Lindqvist berättelsen och det är närmast genialt att låta Modern Talking utgöra soundtrack till en zombiesplatter historia. Jag älskar också Lindqvist språk, hans beskrivningar som blir så tydliga i sin unikhet. Jag menar, hur skulle du känna dig när "det dallrande äggvita äcklet" närmade sig dig för att suga ut din hjärna...
Tjärven har inte getts ut i vanlig bokform och finns endast som Mp3 och e-bok, men låt inte det hindra dig! John Ajvide själv är uppläsare och är också i den rollen perfekt..!
Jag har bara en sak att säga:  Läs den, läs den, läs den!

Andra som skrivit om Tjärven är Bokhora, Lingonhjärta och Fiktiviteter.

Kommentarer

Yumyummy, jag blir sa sugen att lasa (lyssna) den har, saa harligt den verkar vara! Fast man borde kanske spara den till en ruskig oktoberkvall ute pa landet...? :-)
Emma - det är nog inte helt fel att avnjuta den i höstvädret...
Vilken fin recension! Håller helt med om att JAL är verkligen duktig på att skildra människors inre och svagheter. Skräcken blir så verklig och påtaglig på det sättet :)

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t