Fortsätt till huvudinnehåll

Blodläge - Johan Theorin

I Johan Theorins tredje bok Blodläge, som likt de tidigare två utspelar sig på Öland, får vi återse den gamle sjömannen Gerlof Davidsson. Gerlof vill inte längre sitta på ålderdomshemmet och vänta på döden utan övertalar hemmets föreståndarinna att han ska få flytta hem till sin gamla stuga i Stenvik, belägen alldeles vid det gamla stenbrottet. I Stenvik ligger även Ernst gamla stuga, numera bebodd av han släkting Per och dennes tvillingbarn, och två nybyggda lyxvillor. Den ena villan ägs av författaren Max Larsson och hans fru Vendela. Medan Max, med stor hjälp av sin fru, håller på att författa en kokbok så skriver Vendela i smyg en bok om älvor. Enligt den gamla folktron huserar älvorna ute på Alvaret och trollen i det gamla stenbrottet. En gång i tiden utspelades ett våldsamt krig mellan älvorna och trollen, blodet som flöt stelnade och löper som en röd linje i berget - vilket fått namnet Blodläget. Pers gamle far, den före detta porrkungen Jerry, ringer Per och sluddrar osammanhängande fram ett antal namn. Han har tidigare fått en stroke vilket påverkar talet. Per får åka till fastlandet för att leta rätt på honom och hittar honom nedlsagen i en villa, tillika filmstudio och kontor. han får ut honom innan någon okänd person tänder eld på stället. Skrik hörs i elden och Per får senare veta att en gammal kollega samt en kvinna brunnit inne. Samtidigt ligger Pers dotter på sjukhus.
De olika historierna vävs ihop och dåtid varvas med nutid. Det finns en spänningsdel i romanen som är historien kring Jerry och branden men även en mer mystisk, övernaturlig del där Vendelas alvtro har huvudplatsen.

Jag har älskat Theorins tidigare böcker Skumtimmen och Nattfåk som har haft en tydligare kriminalhistoria över sig och där den övernaturliga delen, snyggare än i Blodläge, vävts in i historien. Det är svårt att sätta in den här boken i någon genre, kanske är det mer ett relationsdrama än någonting annat. Tyvärr tycker jag inte att den är särskilt spännande och detta med troll och älvor är inte heller värst vidare intressant. Det jag får mest behållning av att läsa är delarna som utspelar sig i Vendelas barndom och när vi får möta Gerlof. Kanske är det här en slags mellanroman skapad under idétorka och jag hoppas få ut mer av hans senaste bok Sankta Psyko som än så länge står oläst i bokhyllan.
Det jag gillade mycket i Theorins tidigare böcker var förmågan att skapa en kuslig och förväntansfull stämning där man bryr sig om de olika karaktärerna och undrar hur det ska gå. En blandning mellan skräckroman och hederlig gammal deckarhistoria. Det lyckas han inte med i den här boken. Det är hellre så att jag irriteras över karaktärernas val. Som till exempel att Per tillbringar så mycket tid med sin far som han ogillar i stället för med sin dotter som ligger svårt sjuk. Och de mystiska inslagen känns barnsliga och löjliga.
Nä, den här boken kan ni faktsikt hoppa över, läs hellre de andra av honom. Om ni ändå vill läsa boken så är den utgiven av Wahlström & Widstrand och kan köpas på Bokus och Adlibris

Vad andra har bloggat om boken kan ni läsa här, här och här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför kom du hit - Julia Svanberg

Den här boken hade på något sätt hamnat i min läsplatta - jag minns inte hur faktiskt...

Handling (Förlagets text):
Ellen och Henrik åker till Colombia med planen att backpackresa vidare genom Sydamerika. Första stoppet är hostel Papegojan i Bogotá, Colombia. Men medan Henrik vill avverka resmålets sevärdheter och sedan dra vidare enligt utstakad resplan så vill Ellen stanna kvar. Hon blir omedelbart vän med Lila, den enda colombianskan som bor på hostelet. Det är den sortens vänskap som flammar upp likt en häftig förälskelse. Precis som Ellen drömmer Lila om att resa, men som colombian är det mer eller mindre omöjligt att ta sig till andra kontinenter. På hostelet bor även The Swedish Guy, en frilansjournalist som drömmer om att göra djärva frilansreportage om landets knarkhandel, också han med särskilda band till Lila. En annan flitig besökare är Jhony, en colombiansk småskalig knarkhandlare som förser gästerna med droger och som Lila och Ellen betraktar lite som en lillebror. Paral…

Familjen i huset bredvid - Sally Hepworth

Blev nyfiken på den här boken eftersom den jämfördes med Lianne Moriartys böcker. Australien, förort, hemligheter - det lät som en bladvändare i mina öron. Dessutom brukar Printz Publishing ge ut bra böcker.

Handling (förlagets text):
Den lilla gatan Pleasant Court lever upp till sitt namn. Alla känner sina grannar, och barnen leker med varandra ute. Men Isabelle Heatherington passar inte in i bilden av familjeparadiset. Som den enda ensamstående och barnlösa kvinnan fångar hon snart uppmärksamheten hos tre mammor, som bestämmer sig för att lära känna nykomplingen.

Men Ange, Fran och essie har ocskå sina hemligheter att bevaka. Som anledningen till att Ange måste kontrollera varje aspekt av sitt liv. Eller varför Fran inte låter sin snälla, stillsamma make gå nära deras bebis. Eller varför Essie för tre år sedan tog med sin dotter till lekparken och återvände hem utan henne.

När deras besatthet av den nya grannen växer börjar hemlighetera sippra ut, och de kommer snart upptäcka att nä…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…